DE ACTUALITATE

Azi despre ieri – 16 martie 2019

Sâmbătă, 16 martie

Zile trecute – 74

Zile rămase – 291

Soarele răsare – 06.26

Soarele apune –
18.23

Zodia – Peşti 

Calendar ortodox – Sf. Mc. Sabin Egipteanul; Sf. Cuv. Hristodul din Patmos (Sâmbăta Sf. Mare Mc. Teodor Tiron – Pomenirea morților)

Calendar catolic – Sf. Iulian, m.

-37     – Caligula (Caius Iulius Caesar Augustus Germanicus) a devenit împărat roman după moartea unchiului său, Tiberius. Va fi asasinat la 24 ianuarie anul 41.  Suetonius scrie că moartea lui Caligula a fost similară cu cea a lui Iulius Cezar. Asasinatul ar fi avut loc în Cryptoporticus (coridor subteran). Până ca paza germanică loială lui Caligula să intre în alertă, împăratul era deja mort. Asasinii au apucat s-o înjunghie și pe soția lui Caligula, Caesonia, precum și pe fiica lor, Julia Drusilla, prin zdrobirea capului de un perete .

-1457 – A fost executat Ladislau de Hunedoara, fiul mai mare al lui Iancu de Hunedoara, de către nobilimea maghiară.

-1521 – Navigatorul portughez Fernando Magellan a ajuns pentru prima dată în Insulele Filipine. 

-1705 – Antim Ivireanul a fost ales episcop de Râmnic, hirotonisirea având loc în ziua următoare. Una dintre primele măsuri pe care le-a luat în această calitate a fost instalarea unei tipografii la Râmnic.

-1821 – Tudor Vladimirescu ajuns la Bolintin, a lansat „Proclamaţia către bucureşteni” prin care chema pe aceştia la lupta antiotomană.

-1897 – Legea pentru înfiinţarea Societăţii naţionale de agricultură din România.

-1926 – A fost lansată, de către fizicianul american Robert Goddard Hutchings, prima rachetă cu combustibil lichid, în Aubum, Massachusetts. Aceasta s-a ridicat la o înălţime de 12 metri şi a zburat pe o distanţă de 56 de metri.

-1935 – Adolf Hitler a anulat clauzele militare aferente Tratatului de la Versailles din 1919; concomitent a fost publicată Legea reintroducerii servicului militar obligatoriu şi prima utilizare a termenului  Wehrmacht pentru ansamblul forţelor militare germane.

-1945 – Orașul german Würzburg a fost distrus în proporție de 90% de un bombardament britanic, în numai 20 de minute; 5.000 morți.

-1947 – A apărut, la Bucureşti, „Revista literară” condusă de Miron Radu Paraschivescu. 

-1957 – A murit, la Paris, sculptorul român Constantin Brâncuşi (Coloana Infinitului, Poarta Sărutului, Domnişoara Pogany, Pasărea Măiastră, etc.).

-1963 – A erupt vulcanul Agung din Bali, ducând la uciderea a 11.000 de oameni.

-1965 – A avut loc premiera filmului „Pădurea spânzuraţilor” în regia lui Liviu Ciulei, film distins cu premiul pentru regie la Festivalul de la Cannes.

-1966 – Astronauții americani Neil Armstrong și David Scott, aflați la bordul navetei Gemini 8, au reușit prima conectare a unei navete spațiale cu echipaj uman cu un alt obiect, o rachetă Agena.

-1978 – Aldo Moro, politician italian, fost prim ministru, a fost răpit de un comando al grupului terorist „Brigăzile roşii”; mai târziu, la 9 mai 1978, a fost ucis de răpitorii săi.

-1985 – Jurnalistul american Terry Anderson a fost răpit de terorişti la Beirut (Liban) şi a fost eliberat în 1991 după 2.454 de zile petrecute în captivitate.

-1997 – Semnarea Acordului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, adoptat la Conferința ONU de la Kyoto (Japonia), la 11 decembrie 1997.

-1999 – Comisia Europeană şi-a înaintat demisia în bloc, prima din istoria Uniunii Europene, ca urmare a unui raport acuzator al experţilor independenţi cu privire la practicile frauduloase şi la neregulile descoperite în gestiunea fondurilor europene.

-2011 – La cinci zile după cutremurul din Japonia, împăratul Akihito a avut prima ieșire publică, într-un discurs televizat calificat drept „fără precedent”. Suveranul nipon s-a declarat profund îngrijorat în legătură cu criza cu care se confruntă țara sa în urma seismului și a tsunami-ului și a cerut solidaritate.  

-2012 – Parlamentul Republicii Moldova alege pe Nicolae Timofti ca șef al statului.

-2014 – Are loc un un referendum în Crimeea privind alăturarea Crimeii la Federația Rusă.

-2014 – Începe un referendum în Veneția privind independența Veneției față de Italia. Referendumul este neoficial și nu are putere juridică.

Împarte cu prietenii tăi

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat:
Citește articolul precedent:
Perfectly Simple live la Radio Oltenia!

Duminică, 17 martie, de la ora 20.

Închide