Connect with us

Azi despre ieri

Azi despre ieri – 22 iulie 2016

Published

on

Vineri, 22 iulie

Zile trecute – 203

Zile trecute

 

 

 

Zile rămase – 163

Soarele răsare – 05.52

Soare 1

 

 

 

 

Soarele apune – 20.51

 

RacZodia – Rac

 

 

 

 

ortodoxCalendar ortodox – Sfânta Mironosiţă întocmai cu Apostolii, Maria Magdalena; Sf. Cuv. Mc. Marcela

 

 

 

catolicCalendar catolic – Sf. Maria Magdalena**

 

 

 

 

 

-1209 – Simon de Montfort, lider al Cruciadei Albigensiene, pradă orașul Beziers,  ucigând cathari și catolici deopotrivă.

-1298 – Edward I al Angliei i-a învins pe scoțienii lui William Wallace în bătălia de la Falkirk.

-1451 – Umanistul italian Poggio Bracciolini menționează, în lucrarea „Disceptationes convivales”, latinitatea limbii române, precum și continuitatea elementului romanic în cuprinsul vechii Dacii, din vremea împăratului Traian.

-1456 – Vlad Ţepeş pătrunde în Ţara Românească, îl înfrânge şi-l ucide pe Vladislav al II-lea la Târgşor, dobândind scaunul ţării.

-1456 – Strălucită victorie, la Belgrad, a lui Iancu de Hunedoara asupra oştilor otomane conduse de Mahomed al II-lea, cuceritorul Constantinopolului.  În urma acestei victorii, Papa Calixt al III-lea l-a caracterizat pe Iancu de Hunedoara drept „atletul cel mai puternic – unic – al lui Christos”.

-1540 – Moare Ioan Zapolya; Poarta acordă tronul Ungariei fiului său minor, Ioan Sigismund, care domneşte sub autoritatea călugărului George Matinuzzi.

-1784 – S-a născut Friedrich Bessel, astronom german şi matematician,  primul din lume care a calculat poziţiile a 50 000 de stele.

-1812 – În cadrul Războiului Peninsular, ducele de Wellington, Arthur Wellesley a învins armatele franceze în bătălia de la Salamanca.

-1888 – S-a născut biochimistul american de origine rusă Selman Abraham Waksman, laureat la Premiul Nobel pentru medicină ca urmare a descoperirii cunoscutului antibiotic – streptomicina.

-1924 – În Statele Unite, David Zuckermann a brevetat teleimprimatorul, dispozitivul automat care imprima pe hârtie mesajele transmise radio.

-1944 – Au loc puternice bombardamente ale aviaţiei anglo-americane asupra Bucureştilor.

-1946 – A fost creată Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), instituţie specializată a Naţiunilor Unite, cu sediul la Geneva; funcţionează, efectiv, de la 7 aprilie 1948 (România este membru al OMS din 1948).

-2009 – Cea mai lungă eclipsă totală de Soare din secolul al XXI-lea. Durata maximă a fost de 6 minute şi 39 de secunde pe coasta Asiei de sud-est. O eclipsă mai lungă va fi posibilă în iunie 2132.

-2011 – În două atacuri din Norvegia 77 de oameni mor, zeci sunt răniţi. Atacurile au fost lansate împotriva guvernului, populaţiei civile şi unei tabere de vară. Extremistul de dreapta Anders Behring Breivik a fost arestat şi condamnat la 21 de ani de închisoare.

 

 

 

 

 

Foto: Octavian Dobrișan