DE ACTUALITATE

Azi despre ieri – 30 ianuarie 2017

Luni, 30 ianuarie

Zile trecute – 29

Zile trecute

 

 

 

Zile rămase – 336

Soarele răsare – 07.37

rasare

 

 

 

 

Soarele apune – 17.21

VarsatorZodia – Vărsător

 

 

 

 

ortodoxCalendar ortodox – Sfinții Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur; Sf. Sfințit Mc. Ipolit, episcopul Romei

 

 

catolicCalendar catolic – Sf. Martina, m.

 

 

 

 

Ziua Internationala pentru Nonviolenta in ScoalaZiua Internațională pentru Nonviolență în Școală

 

 

Ziua Mondiala de Lupta impotriva LepreiZiua Mondială de Luptă împotriva Leprei

 

 

 

National Popcorn DaySUA: National Popcorn Day

 

 

 

 

 

 

 

 

-1561 – A apărut „Tetraevanghelul”, prima carte românească tipărită de diaconul Coresi.

-1648 – Războiul de Optzeci de Ani – se semnează Tratatul de la Münster și Osnabrück care duce la sfârșitul conflictului dintre Țările de Jos și Spania.

-1649 – Regele Carol I al Angliei este executat la Whitehall.

-1695 – Constantin Brâncoveanu primește ca recompensă pentru serviciile făcute Curții din Viena, titlul de „principe al Imperiului”.

-1820 – Edward Bransfield descoperă Antarctica.

-1889 – Arhiducele Prințul Moștenitor Rudolf al Austriei, moștenitor al tronului Austro-Ungariei, este găsit mort împreună cu amanta lui, baroneasa Marie Vetsera la Mayerling.

-1920 – România și Cehoslovacia stabilesc relații diplomatice la nivel de legație.

-1933 – Adolf  Hitler este numit în functia de cancelar al Germaniei. Începutul dictaturii hitleriste în Germania.

-1948 – Este asasinat Mahatma Gandhi (n. 2 octombrie 1869), conducător al mișcării de eliberare a Indiei. Se marchează drept „Ziua Martirilor”.

-1969 – Ultimul spectacol public Beatles, pe acoperișul Records Apple din Londra. Concertul improvizație este întrerupt de poliție.

-1972 – „Bloody Sunday”/ Duminica Sângeroasă – Trupele britanice au ucis 13 catolici la o adunare din Londonderry (Irlanda de Nord).

-1991 – Bruxelles – „Grupul celor 24” hotărăște să includă România între țările est-europene beneficiare de asistența în cadrul programului PHARE, program initiat în 1989 și având în vedere ajutorarea prin credite și asistență tehnico-economică a fostelor țări socialiste.

-1992 – La Praga are loc reuniunea Consiliului de Miniștri ai CSCE (Conferința pentru Securitate și Cooperare în Europa – din 1994 se numește Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa, OSCE). Se adoptă „Documentul de la Praga privind dezvoltarea pe viitor a instituțiilor și structurilor CSCE” și „Declarația Consiliului CSCE cu privire la neproliferare și transferul de arme” .

-1995 – Întâlnirea dintre președintele Republicii Moldova, Mircea Snegur, și Bill Clinton, președinte al SUA, prima de acest fel, este consacrată în principal ajutorului american destinat dezvoltării economiei de piață și reformelor politice din Republica Moldova.

 

 

 

 

Foto: Octavian Dobrișan

 

%d blogeri au apreciat: