Connect with us

Azi despre ieri

Azi despre ieri – 30 ianuarie 2020

Published

on

Joi, 30 ianuarie

Zile trecute – 29

Zile rămase – 337

Soarele răsare – 07.37

Soarele apune – 17.21

Zodia – Vărsător

Calendar ortodox

Sfinții Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur; Sf. Sfințit Mc. Ipolit, episcopul Romei

Calendar catolic – Sf. Martina, m.

Ziua Internațională pentru Nonviolență în Școală. Ziua Internațională a Nonviolenței în școli a apărut în anul 1964, ca o iniţiativă de pionierat, mondială, neguvernamentală, neoficială, independentă şi voluntară, care se desfaşoară acum în şcoli şi centre de educaţie din întreaga lume. 30 ianuarie – ziua comemorarii lui Mahatma Gandhi – este prilejul promovării educaţiei permanente în şi pentru armonie, toleranţă, solidaritate, respect pentru drepturile omului, nonviolenţă şi pace.

SUA: National Popcorn Day

Ziua Mondială de Luptă împotriva Leprei

-1561 – A apărut „Tetraevanghelul”, prima carte românească tipărită de diaconul Coresi.

-1648 – Războiul de Optzeci de Ani – se semnează Tratatul de la Münster și Osnabrück care duce la sfârșitul conflictului dintre Țările de Jos și Spania.

-1649 – Regele Carol I al Angliei este executat la Whitehall.

-1695 – Constantin Brâncoveanu primește ca recompensă pentru serviciile făcute Curții din Viena, titlul de „principe al Imperiului”.

-1820 – Edward Bransfield descoperă Antarctica.

-1889 – Arhiducele Prințul Moștenitor Rudolf al Austriei, moștenitor al tronului Austro-Ungariei, este găsit mort împreună cu amanta lui, baroneasa Marie Vetsera la Mayerling.

-1920 – România și Cehoslovacia stabilesc relații diplomatice la nivel de legație.

-1933 – Adolf  Hitler este numit în functia de cancelar al Germaniei. Începutul dictaturii hitleriste în Germania.

-1948 – Este asasinat Mahatma Gandhi, conducător al mișcării de eliberare a Indiei. Se marchează drept „Ziua martirilor” (n. 2 octombrie 1869).

-1969 – Ultimul spectacol public Beatles, pe acoperișul Records Apple din Londra. Concertul improvizație este întrerupt de poliție.

-1972 – „Bloody Sunday”/ Duminica Sângeroasă – Trupele britanice au ucis 13 catolici la o adunare din Londonderry (Irlanda de Nord).

-1991 – Bruxelles – „Grupul celor 24” hotărăște să includă România între țările est-europene beneficiare de asistența în cadrul programului PHARE, program initiat în 1989 și având în vedere ajutorarea prin credite și asistență tehnico-economică a fostelor țări socialiste.

-1992 – La Praga are loc reuniunea Consiliului de Miniștri ai CSCE (Conferința pentru Securitate și Cooperare în Europa – din 1994 se numește Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa, OSCE). Se adoptă „Documentul de la Praga privind dezvoltarea pe viitor a instituțiilor și structurilor CSCE” și „Declarația Consiliului CSCE cu privire la neproliferare și transferul de arme” .

-1995 – Întâlnirea dintre președintele Republicii Moldova, Mircea Snegur, și Bill Clinton, președinte al SUA, prima de acest fel, este consacrată în principal ajutorului american destinat dezvoltării economiei de piață și reformelor politice din R. Moldova.

-1996 – Organizaţia Naţiunilor Unite a proclamat anul 1996 an internaţional pentru eradicarea sărăciei.

-2000 – Digul iazului de decantare a apelor industriale al societăţii „Aurul” s-a rupt pe o porţiune de 25 de metri, iar prin această ruptură s-au scurs 100.000 de metri cubi de ape cu cianuri. Acestea au ajuns întâi în râul Lăpuş, s-au vărsat în Someş şi apoi în Tisa, traversând teritorii din Ungaria şi Iugoslavia, pentru a ajunge în Dunăre şi apoi din nou pe teritoriul României.

-2004 – Regizorul Roman Polanski a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică (UNATC), în cadrul unei ceremonii ce a marcat Ziua UNATC şi totodată împlinirea a 170 de ani de învăţămînt teatral în România.

-2008 – A murit scriitorul Vintilă Corbul, cunoscut pentru romanul „Babel Palace”, povestirea „Moarte şi portocale la Palermo” şi „Căderea Constantinopolelui” (n. 26 mai 1916).

Foto: Dan Păsărin