Connect with us

Fapt divers

Cât durează să scapi de un obicei prost?

Published

on

Acordați-vă 20 de zile și urmați 5 pași simpli.

Cu toții avem măcar un obicei vechi și enervant care ne trage mereu înapoi. Unii dintre noi trebuie să se oprească pentru că au parte de un nou început după o schimbare majoră, alții vor să pună capăt obiceiului numai pentru că nu are niciun efect vizat și nicio utilitate.

Primul pas și cel mai important în estomparea unui obicei prost îl reprezintă conștientizarea și recunoașterea acestuia. Apoi avem nevoie de o motivație care să ne dea forța să luptăm și să ne îndeplinim planul.

Obiceiurile proaste sunt de toate felurile: fie petrecem prea mult timp la calculator, bem prea multă cafea, nu dormim suficient, avem o obsesie pentru nimicurile din jur care ne răpesc timp important, spunem mereu “da” celor din jur fără să ne gândim la bunăstarea proprie, și multe altele. Aceste obisnuițe sunt diferite de la om la om, și pentru fiecare dintre noi au o importanță diferită. Deși unele obiceiuri pot părea mai inofensive decât altele și ne îndulcim conștiința, mereu spunându-ne că se poate si mai rău, aceasta nu este decât o modalitate nocivă de a amâna o activitate pe care știm că trebuie să o întreprindem, însă nu suntem încă destul de speriați de efectele adverse. Cum ar fi tutunul. Cu toții știm că plămânii și organismul nostru în general are mult de suferit din cauza fumatului, chiar dacă efectele apar după mulți ani. Cu toate acestea, ne propunem să renunțăm la fumat “de săptămâna viitoare” sau “de la anul”, când nu ne oprește nimic să o facem din clipa în care conștientizăm că este un obicei prost la care este bine să renunțăm.

Desigur, în teorie totul pare simplu, cu partea practică e mai greu. Și cea mai mare piedică ne-o pune tocmai creierul nostru, pe care trebuie să îl controlăm și să îl antrenăm pentru a avea parte de rezultatele vizate. La început, vor apărea tot felul de activități ce vor deveni instant mai atractive decât de obicei, menite să ne atragă atenția de la scopul propus. E ca atunci când trebuie să învățăm pentru un examen important, dar aruncăm o privire în jur și ne decidem că ar fi cazul să facem curat, apoi să gătim ceva, apoi să facem cumpărături și așa mai departe. Când se întâmplă astfel, trebuie să fiți fermi cu propria persoană și să îi transmiteți creierului următoarea informație: “Astăzi voi face acest lucru, fără alte scuze”. Luați-o ca pe o provocare; în 20 de zile vă veți mulțumi.

Iată 5 modalități eficiente prin care puteți scăpa de un obicei prost sau produce o schimbare durabilă în viața dumneavoastră:

Faceți un tabel pentru următoarele 20 de zile în care să marcați sarcinile pe care le aveți de îndeplinit. Sau folosiți un calendar. În fiecare zi, după ce v-ați efectuat activitatea vizată, marcați un X în dreptul dății. Nu trișați și nu marcați zilele pe care le-ați ratat.

Dacă ratați totuși o zi, nu vă panicați. E în regulă, până la urmă suntem oameni. Nu vă judecați prea aspru, dar reveniți cu forțe noi și mai multă determinare la planul inițial începând cu ziua următoare.

Scăpați de obiceiurile proaste pe rând. Dacă ați ajuns într-un stadiu al vieții în care doriți să faceți o schimbare majoră, dar acest lucru implică reinventarea mai multor aspecte ale vieții dumneavoastră, luați totul pe rând. Decideți care este caracteristica ce trebuie cel mai urgent tratată și ocupați-vă de fiecare schimbare în parte.

Nu fiți exagerat de zeloși. Încercați să fiți realiști, altfel veți fi dezamăgiți de rezultatele care vor întârzia să apară. Dacă schimbarea este una prea mare și nu o priviți într-o manieră realistă, s-ar putea să renunțați la fel de repede cum v-ați apucat. În schimb, încercați să vă oferiți un stimul, ceva care să vă aducă mereu aminte de cauza pe care o aveți în vizor. De exemplu, dacă încercați să slăbiți pentru un anumit eveniment, este de folos să vă lipiți prin casă bilețele cu numele evenimentului respectiv. Vă vor aminti constant de decizia dumneavoastră și vă vor ambiționa de fiecare dată când le citiți. La fel de bine funcționează și fotografiile sau citatele motivaționale pe care le puteți avea în preajmă mereu.

Încurajați-vă. Această schimbare a unui obicei este un dar pe care vi-l oferiți pentru un nou început, pentru versiunea dumneavoastră îmbunătățită. Nu este o pedeapsă și nimeni nu vă obligă la nimic. Dar în momentul în care ați realizat pe cont propriu că este un obicei nociv, atunci e clar că aveți singuri răspunsul. Fiți mândri de dumneavoastră și de efortul pe care îl depuneți pentru a vă schimba viața.

E foarte important să vă priviți întotdeauna cu optimism și să vă repetați în gând: “Sigur pot să fac asta!”.

 

 

Daria Andriescu