DE ACTUALITATE

Cercetări în dosarul „Crimele comunismului”

La 30 de ani de la revolta anticomunistă de la Braşov

Împarte cu prietenii tăi

La 30 de ani de la revolta muncitorească anticomunistă de la Braşov, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie anunţă că face cercetări în dosarul cunoscut opiniei publice sub denumirea de „Crimele comunismului”. Sunt vizate infracţiuni contra umanităţii, comise de cei care au acţionat represiv şi sistematic împotriva manifestanţilor din 15 noiembrie.

Pe de o parte, au fost audiate persoanele vătămate, cercetate şi condamnate în anul 1987, pentru participarea la revolta anticomunistă.

Pe de altă parte, s-au făcut investigaţii în vederea identificării lucrătorilor din Miliţie şi Securitate, care au întocmit actele de urmărire penală pentru protestatari. Au fost folosite şi materiale din Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii.

Revolta muncitorilor de la Întreprinderea de Autocamioane „Steagul Roşu” din Braşov a început în seara zilei de 14 noiembrie 1987, când au scandat lozinci împotriva lui Nicolae Ceauşescu. Represiunea regimului a fost cruntă: 540 de muncitori au fost arestaţi, iar 61 dintre ei – condamnaţi. Au fost bătuţi, umiliţi, deportaţi şi nimeni nu a fost pedepsit până acum.

Împarte cu prietenii tăi

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Citește articolul precedent:
Pregătirea vizitei Suveranului Pontif în România

Anunţul a fost făcut la Bucureşti

Închide