DE ACTUALITATE

Legea privind concediul si cresterea indemnizatiei pentru cresterea copilului a fost promulgata!

Klaus Iohannis a subliniat ca „Personal, consider ca aceasta lege este una buna, asteptata si binevenita.

Împarte cu prietenii tăi

Klaus Iohannis a promulgat legea care modifica indemnizatiile de crestere a copilului, desi premierul Ciolos a spus ca nu exista bani pentru majorari.

Am promulgat astăzi Legea privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor, o lege foarte importantă pentru România. Le-am solicitat premierului și ministrului Muncii să aplice cât mai repede această lege și să nu trateze indemnizația pentru mame într-un mod contabil. Am subliniat, totodată, importanța eliminării inechităţilor din domeniul salarizării bugetarilor. Există o mare așteptare pentru creșterea salariilor, iar Guvernul, alături de sindicate și de ceilalți actori implicați, trebuie să găsească soluțiile necesare.

Principalele prevederi, pe scurt:

  • Nu mai exista plafonul maxim al indemnizatiei de 3400 lei/luna;
  • Mamele vor primi indemnizatie lunara in cuantum de 85% din media veniturior nete realizate ultimele 12 luni din ultimii 2 ani, insa nu mai putin de 85% din salariul minim brut pe tara – eliminandu-se ISR-ul (indicele social de referinta care era in valoare de 50 de lei) din lege. Avand in vedere ca salariul minim brut pe tara va fi 1250 lei incepand cu 1 mai, valoarea acestei indemnizatii minime va fi de 1060 lei/luna.
  • Se acorda indemnizatia pana la implinirea varstei de doi ani de catre copil;
  • Daca decid sa se intoarca, mamele vor primi stimulent de insertie in cuantum de 50% din indemnizatia minima (adica din 85% din salariul minim brut) – circa 500 lei lunar;
  • Nivelul indemnizatiei lunare se majoreaza cu 85% din cuantumul salariului minim brut pe tara garantat in plata, pentru fiecare copil nascut dintr-o sarcina gemelara, de tripleti sau multipleti, incepand cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de nastere.
  • Parintele care s-a intors din concediul de crestere a copilului nu poate fi concediat timp de sase luni de la revenire.

Modificarile vor intra in vigoare de la 1 iulie 2016.

Împarte cu prietenii tăi

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat:
Citește articolul precedent:
Transalpina va rămâne închisă

Şoseaua Transalpina va rămâne închisă în perioada Sărbătorilor de Paşte

Închide