DE ACTUALITATE

MAE. Linie telefonică suplimentară pentru cetățenii români din străinătate

Începând de astăzi, 17 martie, MAE a alocat o linie telefonică suplimentară ce poate fi apelată de către cetăţenii români din străinătate care se confruntă cu situaţii dificile, în vederea identificării de soluţii pentru revenirea în ţară.

Această linie telefonică vine în completarea numerelor disponibile pentru fiecare misiune diplomatică sau oficiu consular şi care sunt disponibile pe pagina de internet a MAE – www.mae.ro/romanian-missions.

Astfel, MAE recomandă cetăţenilor români să contacteze misiunea diplomatică sau oficiul consular din statul în care se află sau numărul de telefon 00 40 21 431 20 59 pentru notificarea prezenţei în statele în care se află la acest moment şi comunicarea datelor de contact. Aceste elemente vor permite MAE o mai bună evaluare a situaţiilor problematice la acest moment şi identificarea de soluţii punctuale, împreună cu alte state.

În context, MAE precizează că, până în prezent, au fost realizate multiple demersuri pentru facilitarea revenirii în ţară a unor cetăţeni români care se aflau în străinătate, fie ca turişti, fie în tranzit, fie în situaţii de urgenţă medicală şi care au fost afectaţi în mod direct de măsurile adoptate de către statele în care se aflau, statele de tranzit sau de măsura adoptată de autorităţile române privind suspendarea zborurilor înspre şi dinspre Italia.

Astfel, prin aceste demersuri şi în cooperare cu alte state, de la începutul lunii martie, mai mulţi cetăţeni români au revenit în siguranţă în România:
-14 studenţi români care se aflau în Cehia în cadrul unui program de schimb de experienţă au revenit la Bucureşti la data de 13 martie.
-17 cetăţeni români aflaţi în Italia în momentul adoptării de către Guvernul Italian a măsurii carantinei asupra întregului teritoriu al Italiei şi suspendarea zborurilor de către autorităţile române înspre şi dinspre Italia au revenit în ţară pe 13 şi 14 martie.
-22 de cetăţeni români aflaţi în Maroc au revenit în ţară în perioada 13-16 martie.
-16 cetăţeni români aflaţi pe vasul de croazieră Costa Magica şi care au revenit în ţară în data de 15 martie.
-în aceeaşi zi, alţi 2 cetăţeni români care se aflau în Mongolia au revenit în ţară.
-50 de cetăţeni români care se aflau pe vasul de croazieră Costa Fortuna acostat în Singapore au revenit în ţară la 11, respectiv 16 martie.
-16 cetăţeni români care se aflau pe vasul de croazieră Grand Princess în SUA au revenit în ţară pe 12, respectiv 16 martie.

MAE reînnoieşte apelurile făcute anterior privind evitarea călătoriilor care nu sunt esenţiale şi recomandarea ca turiştii sau cetăţenii români aflaţi temporar în străinătate să revină de urgenţă în ţară.

De asemenea, din dispoziţia ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, la nivelul MAE funcţionează o celulă de criză care lucrează permanent şi coordonează eforturile misiunilor diplomatice şi ale oficiilor consulare ale României pentru identificarea de soluţii optime pentru diferitele categorii de cetăţeni români care se află încă în străinătate, fără o posibilitate reală de a-şi continua şederea în acele state.

Tot din dispoziţia ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, urmare coordonării cu ministrul afacerilor externe ceh Tomas Petricek, cu care a avut o discuţie telefonică, Reprezentanţa Permanentă a României la Bruxelles a făcut demersuri în cursul zilei de ieri pentru un demers coordonat la nivel UE în vederea repatrierii turiştilor cetăţeni europeni aflaţi în state din afara Europei.

MAE face apel la cetăţenii români de a da dovadă de înţelegere şi responsabilitate şi de a evalua în mod responsabil oportunitatea călătoriilor în străinătate în acest moment. Astfel de călătorii pot antrena riscuri majore, periclitând siguranţa cetăţenilor şi posibilitatea acestora de revenire în ţară. Totodată, MAE face apel la cetăţenii români cu domiciliu sau reşedinţa în străinătate de a respecta cu stricteţe recomandările autorităţilor din aceste state şi subliniază că deplasările către România nu sunt recomandate. Aceste deplasări pot fi afectate de restricţiile impuse de statele de tranzit şi pot constitui un factor suplimentar de propagare a infecţiei cu COVID-19, punând astfel în pericol siguranţa celor de acasă.

%d blogeri au apreciat: