DE ACTUALITATE

Operele lui Constantin Brâncuși de la Târgu-Jiu s-au înverzit

Scaunele care fac legătura între Masa Tăcerii şi Poarta Sărutului s-au înverzit aproape complet. Pete sunt şi pe celelalte opere din piatră lăsate de Constantin Brâncuşi oraşului Târgu-Jiu. În urma ploilor din ultima perioadă, mușchii şi lichenii s-au dezvoltat pe aproape toate sculpturile.

Acum, o comise de specialişti analizează starea capodoperelor brâncuşiene. Şi experţi de la Institutul Naţional al Patrimoniului au ajuns la Târgu-Jiu.

În trecut, operele din piatră ale lui Brâncuși au fost curățate pentru a elimina microvegetaţia crescută pe travertinul din care au fost realizate. Din 2013, însă, nu s-au mai făcut intervenţii de conservare. Primarul din Târgu-Jiu spune că specialiştii vor face o analiză şi vor propune soluţii pentru curăţarea operelor afectate de umezeală.

Spălarea Porţii Sărutului, cum 5 ani, a dus la deschiderea unui doar penal. Procurorii au stabilit, totuşi, că opera nu a fost grav degradată şi că nu se impune tragerea la răspundere a vreunei persoane.

Ultima restaurare a ansamblului format din Masa Tăcerii, Poarta Sărutului şi Coloana Infinitului a fost acum 5 ani. O comisie va stabili dacă se impune sau nu curățarea monumentelor afectate de umezeală. Autoritățile nu am mai luat nicio măsură de curățare a lor de acum 5 ani, când au fost spălate cu jet de apă sub presiune și unele voci au susținut că lucrările s-au îngălbenit.

%d blogeri au apreciat: