DE ACTUALITATE

Patrimoniul cultural pentru Europa

Claudia Țapardel, eurodeputată PSD și copreședintă a Intergrupului pentru Dezvoltarea Turismului European, a organizat astăzi, la Bruxelles, dezbaterea „Patrimoniul cultural contează pentru Europa”, în cadrul căreia a promovat atracțiile turistice ale României, amintind de Festivalul George Enescu, și a subliniat că patrimoniul cultural și istoric poate fi considerat un avantaj competitiv al Europei în raport cu alte zone turistice din lume.

1a312b2a-ebc0-4b42-b834-11585ed88228
Claudia Țapardel a afirmat în timpul dezbaterilor că Europa poate oferi o multitudine de experiențe inedite pentru turiștii din toată lumea în special datorită bogăției sale la nivel de patrimoniu, dar și datorită destinațiilor turistice surprinzătoare, care pot fi descoperite de cei care se îndreaptă spre zone mai puțin promovate ale continentului, precum România.

„Întrebați orice turist din afara Europei de ce a ales să viziteze Roma, Paris sau Londra, iar primul lucru pe care îl va indica este un obiectiv cultural sau istoric. De exemplu, dacă v-ați plimba zile acestea pe străzile orașului meu natal, București, ați întâlni un număr mare de turiști care vizitează orașul pentru a participa la concertele din cadrul Festivalului George Enescu – o motivație culturală”, a arătat Claudia Țapardel.

În plus, liderul social-democrat a susținut importanța valorificării patrimoniului cultural european, acesta nefiind o simpla moștenire a trecutului care trebuie promovată, ci și un instrument pentru viitor, care poate fi fructificat pentru dezvoltarea economica.

„Vrem să ne asigurăm că patrimoniul cultural european este mai bine protejat și mai bine promovat, deoarece astfel putem genera rezultate concrete pentru atingerea potențialului turistic european și, implicit, pentru economie, crearea de locuri de muncă și atragerea de investiții”, a declarat eurodeputata română.

99e1a21f-4cd7-4409-a895-8c540f4f37df

Printre invitații de prestigiu care au susținut prezentări și discursuri se numără Gianni Pittella (președinte S&D), Sneska Quaedvlieg-Mihailovic (Europa Nostra), Kate Pugh (The Heritage Alliance UK), Guy Clausse (Institutul Băncii Europene de Investiții), Uwe Koch (Comitetul German National Heritage), Bruno Favel (reprezentant al Ministerului francez al Culturii și Comunicațiilor), Walter Zampieri (Direcția Generală pentru Educație și Cultură din Comisia Europeană) și Brian Smith (Asociația Europeană a Orașelor și Regiunilor Istorice).

Subiectele abordate în cadrul dezbaterii au făcut referire și la necesitatea instituirii unui An European pentru Patrimoniu Cultural, dar și la rezultatele raportului „Patrimoniul cultural contează pentru Europa” și ale programului „7 Most Endangered”.

Evenimentul a fost găzduit de europarlamentarii Claudia Țapardel și Francisco José Millán Mon, fiind organizat de Intergrupul pentru Dezvoltarea Turismului European și Patrimoniu Cultural din Parlamentul European în colaborare cu Federația pan-europeană pentru Patrimoniu Cultural – Europa Nostra.

%d blogeri au apreciat: