DE ACTUALITATE

Secretele Parcului Nicolae Romanescu din Craiova

Parcul Nicolae Romanescu se întinde pe o suprafaţă de…

Împarte cu prietenii tăi

Parcul Nicolae Romanescu din Craiova are o suprafaţă de 90 de hectare de teren şi este situat în partea de sud a oraşului. Este prezent în topul celor mai uimitoare locuri de vizitat din lume şi a fost situat de topdreamer.com pe locul patru.

Parcul Nicolae Romanescu este amplasat pe locul unde, la mijlocul secolului al XIX-lea, se afla moşia familiei Bibescu. Grădina a fost cumpărată după 1848 de magistratul oraşului chiar de la mare logofăt Ion Bibescu. De-a lungul timpului a purtat şi numele de Parcul Bibescu, Parcul Independenţei sau Parcul Poporului.

Parcul Nicolae Romanescu se întinde pe o suprafaţă de 90 de hectare

Inaugurarea Parcului Nicolae Romanescu a avut loc în anul 1903 în prezenţa Regelui României, Carol I, a principelui Ferdinand, dar şi a prim-ministrului Dimitrie Sturza. „Primarul Nicolae Romanescu a hotărât în anul 1900 să angajeze un peisagist francez care să se ocupe de conturarea parcului. A reuşit să obţină medalia de aur în Expoziţia de la Paris din 1900, iar astfel a trecut harta parcurilor celebre din Europa. Arhitectul francez Edurad Redont a venit cu idei îndrăzneţe pentru perioada respectivă“, a spus Toma Rădulescu, istoric.

Parcul Nicolae Romanecsu poartă amprenta arhitectului francez Eduard Redont

Parcul Nicoale Romanescu din Craiova este al treilea ca mărime din Europa şi al doilea ca mărime din România, după Herestrău şi are o suprafaţă de 90 de hectare. „Arhitectul francez Eduard Redont a redesenat lacul, a proiectat podul suspendat, a proiectat castelul, a improvizat dealuri şi văi, drumuri, alei şi poteci care însumează peste 35 km lungime totul fiind lucrat în cel mai mic amănunt“, a mai declarat Toma Rădulescu, istoric.

Parcul Nicolae Romanescu din Craiova este situat în partea de sud a oraşului

Istoricul Toma Rădulescu a mai povestit că Parcul Nicolae Romanescu este unul dintre cele mai uimitor locuri de vizitat din lume, însă sunt lucruri care nu au fost spuse nimănui şi au legătură cu acest loc magnific.

Secretele Parcului Nicolae Romanescu:

-În timpul celui de-al doilea război mondial a căzut o bombă chiar la intrarea în Parcul Nicolae Romanescu.

-La Valea Fetii a existat locul de execuţie al condamnaţilor în perioada lui Antonescu. Preotul care a asistat la execuţii a fost Nicolae Rădulescu.

-La începutul secolului 20, mai multe familii de origină turcă au fost botezat în lacul din parc.

– În anul 1903, când a fost inagurat Parcul Nicolae Romanescu, la eveniment au fost invitaţi regele Carol I şi Regina Elisabeta. Nu au fost lăsaţi să intre cu caleaşca în parc şi au fost nevoiţi să meargă pe jos.

– Primele lebede din Parcul Nicoale Romanescu au fost mâncate în anul 1904, când a venit regimentul de la Rădăuţi. A fost ziua unui ofiţer, iar acesta a cerut să aibă la masă o gâscă. Le-a cerut celor ordonanţelor să îi aducă o astfel de pasăre, însă aceştia au consumat bani la birt şi au trebuie să sacrifice o lebădă. Carnea a a ieşit neagră, iar când au fost chemaţi la ordin au recunoscut totul.

– În fiecare an pe data de 10 mai la hipodromul din Parcul Nicolae Romanescu se făceau reconstituiri din Istoria României. Din tribune nu lipseau niciodată Regina Elisabeta şi Regele Carol.

– Palatul Bibescu este situat departe de aleile la care vizitatorii au acces, iar în anul 1856, în zilele de 26-27 iunie, a aici a stat domnitorul Alexandru Ioan Cuza. Tot aici au cântat şi două mari artiste de muzică popular: Ioana Radu şi Maria Tănase.

-La intrarea în Parcul Nicolae Romanescu au fost găsite desoperiri arheologice romane.

-Tot Parcul Nicolae Romanescu a aparţinut familiei Craioveştilor şi a fost moştenit de familia Bibescu.

Carte de vizită Parcul Nicolae Romanescu:

– Vizitatorii pot vedea Castelul Fermecat în Parcul Nicolae Romanescu. Locul aminteşte exact de basmele copilăriei. A fost de fapt un acoperiş pentru bazinele de apă care ajutau la irigarea lacului. Arhitectul francez care a proiectat parcul Nicolae Romanescu şi-a dorit să fie un punct de atracţie, iar acest lucru a fost îndeplinit cu succes.

-Grădina Zoologică din parcul Nicolae Romanescu a fost inaugurată în anul 1906 şi este una dintre cele mai vechi grădini zoologice din ţară. În momentul de faţă funcţionează fără autorizaţie, însă autorităţile au pus la cale un plan de modernizare.

-Podul suspendat din parcul Nicolae Romanescu leagă două delauri din parc şi este construit deasupra lacului, fiind suspendat de cabluri.

-Hipodromul din Craiova este cel mai mare din ţară şi a fost construit în anul 1903 după modelul francez. Era în urmă cu un secol mândria oraşului. Doamne şi domni îmbrăcaţi la patru ace făceau din tribune galerie cailor preferaţi. Aici a avut loc şi primul campionat balcanic de călărie din România. Acum totul a fost lăsat în paragină şi nimeni nu a mai investit de ani buni nici măcar un leu. Tribunele sunt dărăpănate, iar caii sunt scoşi din grajduri doar să se plimbe.

-Palatul Bibescu este situat departe de aleile la care vizitatorii au acces. În anul 1856 în zilele de 26-27 iunie, a aici a stat domnitorul Alexandru Ioan Cuza. Imobilul a fost renovat, iar acum este folosit casă de protocol de către Primăria Craiova.

 

sursa: adevarul.ro

Împarte cu prietenii tăi

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat:
Citește articolul precedent:
Audierile patronului Fecebook, Mark Zuckerberg, în cele două camere ale Congresului american continuă să aibă efecte şi reacţii

Scandalul Cambridge Analytica a izbucnit luna trecută, când s-a aflat că...

Închide