DE ACTUALITATE

(Video) Personalitatea zilei: Ştefan Odobleja – precursor mondial al ciberneticii

Ștefan Odobleja, născut la 13 octombrie 1902, în Valea Izvorului, Mehedinţi, a fost filozof, medic militar și scriitor român.

Împarte cu prietenii tăi

Un vizionar, om de ştiinţă, dar şi o persoană de o calitate deosebită. În Drobeta Turnu Severin există o şcoală care îi poartă numele, la fel ca şi localitatea în care s-a născut acesta. Ştefan Odobleja, căci despre el este vorba, părintele ciberneticii a plecat din Mehedinţi să impresioneze o lume întreagă cu viziunea sa despre ştiinţele exacte.

Ștefan Odobleja, născut la 13 octombrie 1902, în Valea Izvorului, Mehedinţi, a fost filozof, medic militar și scriitor român, precursor mondial al ciberneticii generalizate, pe care el însuși a denumit-o „psihologia consonantistă“. Însemnările sale despre medicină, filosofie și literatură i-au adus numele pe buzele multor oameni. Prin activitatea sa în domeniul ciberneticii și-a atras ostilitatea regimului comunist, iar spre sfârșitul vieții s-a aflat sub supravegherea organelor de securitate, spune fiul său Ştefan Odobleja jr.

O parte din operele sale au fost publicate după moartea sa, care a avut loc pe 4 septembrie 1978. Ca un semn de recunoaștere față de întreaga sa operă, Ștefan Odobleja a fost ales post-mortem membru al Academiei Române în anul 1990. În onoarea sa a fost înființată Academia de Cibernetică din Elveția.

În 1929, Ştefan Odobleja a publicat lucrarea Metodă de transonanţă toracică (un studiu profesional), iar în 1932, în limba franceză, la Paris, La phonoscopie, care a fost distinsă cu premiul “General Doctor Papiu Alexandru”.

continuare…

Împarte cu prietenii tăi

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat:
Citește articolul precedent:
35.000 de locuri noi de muncă create în România prin politica UE de coeziune

Un sfert (25,1%) din totalul investițiilor guvernamentale din România, din perioada 2007-2013, se datorează politicii de coeziune a Uniunii Europene

Închide