Connect with us

Fapt divers

Teatrul Balsoi implineste 240 de ani

Despre cea mai cunoscuta si controversata companie de balet si teatru, dar si legenda blestemului de foc aruncat asupra sa.

Published

on

              Fondat pe 28 martie 1776, când țarul i-a acordat prințului Peter Urusov privilegiul de a fi singurul din Moscova care să prezinte spectacole de teatru, operă și balet. În timp, a devenit una dintre cele mai cunoscute companii de operă şi balet din lume, un brand internațional cu peste 200 de membri şi 30 de spectacole pe an.

teatrul-balsoi-din-moscova_n1tn

Iniţial, Marele Teatru Imperial al Moscovei a funcţionat în paralel cu Marele Teatru Imperial Kamenny din Sankt Petersburg, iar pe 25 octombrie 1825, a avut loc inaugurarea sa oficială, sub actualul nume, ocazie cu care a fost prezentat spectacolul de balet “Cendrillon” al compozitorului spaniol Fernando Sor. Dacă la început repertoriul era alcătuit în mare parte din opere ale compozitorilor ruşi, după 1840 pe afişele teatrului au început să figureze şi numele artiştilor străini. În 1853 un puternic incendiu a distrus sălile teatrului, reconstruite într-o manieră proprie de arhitectul italian Alberto Camillo Cavos, fiul compozitorului şi dirijorului Catterino Cavos.

Blestemul de foc

Legenda spune că totul a început în secolul al XVII-lea când asupra acestui loc a fost aruncat blestemul focului, iar asupra Moscovei „blestemul” ciumei. Atunci, ţarul Fiodor al II-lea al Rusiei a instituit măsuri de prevenţie: mărfurile care intrau în ţară erau „dezinfectate” cu oţet, la fiecare răscruce se înălţau ruguri „purificatoare”, clădirile erau curăţate cu pucioasă, iar clădirile despre care se suspecta că adăpostesc bolnavi erau sigilate.

Oamenii purtau pe cap măşti în formă de cap de pasâre, în care introduceau plante parfumate, pentru a domoli mirosul de cadavru, ce se instalase în oraş. Medicii bănuiau că ciuma era transmisă de păsari.

Toate măsurile instituite de autorităţi i-au părut inutile boierului Nikita Vladimirovici Dviniatin, care şi-a zăvorât uşile şi ferestrele casei si a interzis oricui să intre sau să iasă. Conacul său se afla pe locul în care astăzi se află clădire Teatrului Mare.

Într-o zi, la uşa conacului a bătut un bărbat care a reuşit să îi convingă pe toţi ai casei să bea o poţiune mirauloasă. Toţi au sfârşind într-o mare suferinţă, căci „medicamentul” era, de fapt, otravă, iar vraciul s-a dovedit a fi un hoţ la drumul mare.

Singurul supravieţuitor a fost fiul cel mic care a fugit la vecini şi le-a povestit ce s-a întâmplat. Îngroziţi de soarta familiei Dviniatin, oamenii au l-au prins pe escroc şi l-au forţat să bea propriul leac miraculos.

Înainte să bea otrava, hoţul a aruncat un blestem asupra casei „Fie ca acest loc să sufere mereu, aşa cum sufăr eu acum! Focul să îl cuprindă neîncetat, aşa cum otrava îmi arde acum măruntaiele!”

Legenda spune că spiritul său continuă să se răzbune, provocând periodic nenumărate incendii.

Drumul spre celebritate

A început în perioada post-stalinistă când şcoala sa de balet a devenit reper pentru arta şi cultura mondială. Balşoi Opera şi Balşoi Ballet, acesta din urmă cu peste 200 de artişti în componenţă, sunt printre cele mai vechi şi renumite companii de gen din lume. Nume mari, precum Galina Ulanova, Maia Plisetskaia, Rudolf Nureyev s-au format la şcoala de balet a teatrului şi au continuat să scrie istorie la Balşoi.

În perioada 2005 – 2011, marele teatru a fost supus unui amplu proces de renovare, revenind pe 28 octombrie 2011 cu un deosebit spectacol de balet şi muzică din opere.

Un an mai târziu, spectacolele de operă și balet au început să fie vizionate în direct pe Internet şi în cinematografele din toată lumea. Primul spectacol de balet transmis pe Internet a fost Corsarul, de Adolphe Charles Adam, care a putut fi vizionat live și la Opera Națională din București.

Nici scandalurile nu l-au ocolit

În 2013, directorul artistic al teatrului, Serghei Filin, a fost atacat pe stradă cu acid, suferind arsuri de gradul trei pe faţă. Motivul ar fi fost atribuirea preferenţială a roluri.

Două luni mai târziu, o fostă balerină, Anastasia Volochkova, concediată în 2003 pe motive că se îngrăşase, a declarat în media că i s-a propus în repetate rânduri, ca angajată a teatrului, să întreţină relaţii sexuale cu diverşi afacerişti, în schimbul rolurilor. Tot ea a afirmat atunci că nu a fost singura balerină şantajată la Balşoi.

surse: www.stiri.tvr.ro, cultural.bzi.ro, epoca.ro

 

ULTIMA ORĂ

boy running in the hallway boy running in the hallway
National2 ore ago

Vacanța de primăvară începe pentru aproximativ 3 milioane de elevi și preșcolari

Astăzi marchează începutul vacanței de primăvară pentru aproximativ 3 milioane de elevi și preșcolari din întreaga țară, care sărbătoresc acest...

Regional2 ore ago

Simpozion dedicat lui Matei Basarab la Ocnele Mari, Vâlcea

Ocnele Mari din județul Vâlcea se pregătesc să găzduiască un simpozion special dedicat Domnului Țării Românești, Matei Basarab, cu ocazia...

Regional2 ore ago

Dezinsecția aeriană va începe la Craiova în prima săptămână din mai

Autoritățile locale din Craiova au anunțat că dezinsecția aeriană a domeniului public al municipiului va începe la începutul săptămânii viitoare....

Regional2 ore ago

Șantierul pentru noul Spital Regional de Urgență de la Craiova a fost deschis astăzi

Astăzi, pe 26 aprilie, a fost inaugurat șantierul pentru construcția noului Spital Regional de Urgență de la Craiova, proiect ce...

boy sitting with brown bear plush toy on selective focus photo boy sitting with brown bear plush toy on selective focus photo
Regional3 ore ago

Anchetă în Gorj: Minor de 6 ani presupus vândut în Germania de către familie

Procurorii DIICOT fac anchetă în Gorj, unde se presupune că un minor în vârstă de 6 ani din comuna Dănciulești...

Regional3 ore ago

Peștișani: Lansarea TEEN ART MUSEUM: Un muzeu digital dedicat vieții și operelor lui Constantin Brâncuși

Astăzi, Asociația Be Teen în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Peștișani au lansat proiectul TEEN ART MUSEUM, o inițiativă...

Regional3 ore ago

Jandarmeria Gorj recrutează tineri pentru înscrierea în școlile militare de subofițeri

Jandarmeria Gorj oferă oportunități pentru tinerii dornici să urmeze o carieră în domeniul militar. În contextul concursului de admitere în...

LIKE US

ASCULTĂ PE TELEFON