Connect with us

Evenimente

Vremea în Oltenia: 1-7 august 2016

Estimări 8-15 august 2016

Published

on

Estimarea evoluţiei vremii pentru intervalul 1-7 august 

Ca o caracterizare generală pentru tot ansamblul săptămânii:

Vremea va fi schimbătoare şi în unele zile călduroasă, caniculară în jumătatea sudică regiunii în orele după-amiezii. Luni şi marţi, după-amiază, local, se vor produce averse și descărcări electrice, miercuri ploile vor fi pe arii relativ extinse, iar joi izolate. Temperatura aerului va descreşte până joi, apoi va creşte până duminică.

Distingem 2 intervale de prognoză:

Primul interval 1-3 august 2016 (de luni până miercuri)

Vremea va fi călduroasă, caniculară în cursul după-amiezii de luni apoi temperatura aerului va scădea. Cerul va fi variabil. Luni şi marţi după amiază, local se vor fi averse și descărcări electrice, iar miercuri aversele vor fi pe arii relativ extinse. Vor fi condiţii favorabile producerii grindinei şi a unor catităţi însemnate de precipitaţii. Vântul va sufla slab până la moderat cu unele intensificări în timpul ploilor.

Temperatura aerului va scădea de la o zi la alta. Temperaturi maxime: 27…37 de grade. Temperaturi minime: 14…+22 de grade. Cele mai ridicate valori vor fi luni (cu temperaturi maxime 31…37 de grade), iar cele mai scăzute în cursul dimineții de miercuri (cu temperaturi minime 14…20 de grade).

Al doilea interval 4-7 august 2016 (de joi până duminică)

Vremea va fi frumoasă și se va încălzi treptat. În ultima zi (duminică 7 august), în orele după-amiezii va fi caniculară, mai ales în sudul regiunii. Cerul va fi variabil, mai mult senin în cursul nopţilor. Izolat, în prima parte a zilei de joi vor mai averse slabe. Vântul va sufla slab până la moderat.

Temperatura aerului va crește încet de la o zi la alta. Temperaturi maxime: 26…35 de grade. Temperaturi minime 13…+20 de grade. Valorile mai ridicate se vor înregistra în cursul zilei de duminică (7 august) (maxime 30…35 de grade), iar valorile cele mai scăzute joi (4 august cu minime 14…+19 grade şi maxime între 26 şi 32 de grade).

Prognoza agrometeorologică pentru Oltenia (1-7 august)

Perioada se va caracteriza printr-o vreme mai caldă decât în mod normal în primele 2 zile, şi apropiată de normal la mijlocul săptămânii şi iarăşi mai caldă la final. Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 29…32°C, abaterile termice pozitive în unele zile, fiind de 1…8°C.

Conţinutul de umiditate în stratul de sol 0-20 cm. va prezenta valori scăzute (secetă pedologică moderată) şi deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică şi extremă). În nordul Olteniei, rezerva de apă a solului se va încadra în limite satisfăcătoare şi apropiate de optim. Gradul de aprovizionare cu apă al solului pe adâncimea de sol 0-100 cm. în cultura de porumb, se va situa în limite scăzute (secetă pedologică moderată) și deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică) local în estul Olteniei. Rezerva de umiditate din sol va prezenta valori satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime, izolat în centrul Olteniei. Ploile care vor veni vor mai reface rezerva în unele areale, mai ales în jumătatea nordică.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole.

În condiţiile agrometeorologice menţionate, ritmurile de vegetaţie vor fi accelerate, îndeosebi pe terenurile cu o aprovizionare satisfǎcǎtoare cu apǎ a solului, pe fondul menţinerii temperaturilor maxime din aer şi de la suprafaţa solului deosebit de ridicate din aceastǎ perioadǎ. De asemenea, în regiunile agricole afectate de seceta pedologicǎ se va înregistra în continuare ofilirea şi rǎsucirea aparatului foliar în orele de amiazǎ la culturile prǎşitoare, uscarea frunzelor bazale, precum şi forţarea proceselor fiziologice, ca urmare a creşterii consumului prin evapotranspiraţie al plantelor.

La cultura de floarea-soarelui vor predomina fazele de înflorire (30-100%) şi maturitate ceară (10-100%). Sub aspect fenologic, porumbul, în funcţie de data semănatului va parcurge înflorirea paniculului, mǎtǎsirea şi maturitatea în lapte (30-100%).

Sfecla de zahăr se va afla predominant la alungirea şi îngroşarea axei hipocotile. În majoritatea zonelor de cultură, cartoful pentru consum va parcurge formarea/creşterea tuberculilor şi înflorirea, iar la soiurile de vară va fi posibilă uscarea prematură a vrejilor.

Speciile pomicole vor înregistra creşterea frunzelor/rodului, acumularea zahǎrului şi coacerea fructelor, precum şi maturarea fructelor şi recoltarea eşalonată a acestora.

La viţa de vie se va continua creşterea lăstarilor/frunzelor şi boabelor, iar la soiurile de masă va fi posibilǎ declanşarea fazei de coacere a boabelor.

Apreciere privind evoluţia vremii pentru intervalul 8-15 august 2016

Estimările actuale arată că:

Vremea se va menține călduroasă în primele 2 zile ale intervalului chiar caniculară în sudul regiunii (8 şi 9 august). În intervalul 10 – 14 august pe arii relativ extinse, vor fi averse însoțite de descărcări electrice și intensificări de vânt. Condițiile vor fi favorabile producerii grindinei pe zone restrânse.

Temperatura aerului va scădea ajungând la maxime cu valori între 19-24 grade în zilele de 13 şi 14 august. În data de 9 august ploile vor fi caracter local, iar în data de 15 august izolat. Temperatura aerului va fluctua de la o zi la alta. Maxime termice vor fi cuprinse între 19 – 35 de grade. Cele mai ridicate valori vor fi în data de 9 august cu maxime între 31-36 de grade. Minimele de temperatură vor fi cuprinse între 8…21 de grade. Cele mai scăzute valori vor fi în dimineţile de 14 şi 15 august (cu minime între 8…14 grade).

 

DETALII AGRO PE PAGINILE DE INTERNET ANM ȘI RADIO OLTENIA

 

Buletin agrometeorologic realizat de Ion Marinică şi Victor Viorel Vătămanu

 

 

 

 

 

 

Foto: Octavian Dobrișan