Connect with us

Evenimente

Vremea în Oltenia: 25-31 iulie 2016

Estimări 1-8 august 2016

Published

on

Estimarea evoluţiei vremii pentru intervalul 25-31 iulie 

Ca o caracterizare generală pentru tot ansamblul săptămânii:

Vremea va fi călduroasă, caniculară în jumătatea sudică regiunii în orele după-amiezii. Luni şi marţi, local mai ales la deal şi la munte se vor produce averse în general slabe și izolate miercuri. Temperatura aerului va creşte mai ales de joi până duminică.

Distingem 2 intervale de prognoză:

Primul interval 25-27 iulie 2016 (de luni până miercuri)

Vremea va fi călduroasă. Cerul va fi variabil. Luni şi marţi după amiază, local în arealul de deal și de munte se vor semnala averse și descărcări electrice, iar miercuri aversele vor fi izolate. Vântul va sufla slab până la moderat.

Temperatura aerului va fluctua de la o zi la alta. Temperaturi maxime: 29…35 de grade. Temperaturi minime: 15…+21 de grade. Cele mai ridicate valori vor fi luni (cu temperaturi maxime 29…35 de grade), iar cele mai scăzute în cursul dimineților de marţi şi miercuri (cu temperaturi minime 15…20 de grade).

Al doilea interval 28-31 iulie 2016 (de joi până duminică)

Vremea va fi frumoasă și se va încălzi treptat. În orele după-amiezii va fi caniculară, mai ales în jumătatea sudică a regiunii. Cerul va fi variabil, mai mult senin în cursul nopţilor. Vântul va sufla slab până la moderat.

Temperatura aerului va crește încet de la o zi la alta. Temperaturi maxime: 30…37 de grade. Temperaturi minime: 15…+22 de grade. Valorile mai ridicate se vor înregistra în cursul zilei de duminică (31 iulie) (maxime 32…37 de grade), iar valorile cele mai scăzute joi (28 iulie) ( cu minime 15…+20 grade şi maxime între 27 şi 32 de grade).

Prognoza agrometeorologică pentru Oltenia (25-31 iulie)

Vremea va fi mai caldă decât normal sub aspect termic, în cea mai mare parte a săptămânii la nivelul întregului teritoriu agricol al Olteniei. Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra 23…30°C, mai ridicate cu 1…6°C comparativ cu normele climatologice.

Aprovizionarea cu apă accesibilă plantelor de porumb pe profilul de sol 0-100 cm, va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în majoritatea arealelor agricole. Seceta pedologică moderată și puternică se va semnala în sudul Olteniei.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole. Regimul termic al aerului mai ridicat decât în mod obişnuit va determina o intensificare a proceselor vegetative ale culturilor de câmp şi pomi-viticole, îndeosebi pe suprafeţele agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului.

Totodată, în zilele cele mai calde, pe fondul temperaturilor maxime ridicate din aer, situate frecvent peste pragurile biologice critice de rezistenţă (temperaturi maxime >30…32°C) ale culturilor prăşitoare, se va semnala ofilirea şi răsucirea aparatului foliar în orele de amiază, îngălbenirea frunzelor bazale, forţări stadiale, precum şi o depreciere a stării de vegetaţie, în special pe terenurile unde se menţin deficite ridicate de umiditate în sol.

La grâul de toamnă înfiinţat în perioada optimă va fi posibilă finalizarea lucrărilor de recoltare în majoritatea regiunilor agricole, iar la culturile întârziate fenologic se va definitiva maturitatea deplină (80-100%).

Floarea-soarelui îşi va definitiva formarea capitulului (100%), continuându-se fazele de înflorire (10-100%) şi maturitate în ceară (10-70%).

Cultura de porumb va înregistra formarea paniculului (70-100%), înflorirea şi mătăsirea (30-100%), precum şi maturitatea în lapte (10-50%), îndeosebi la hibrizii extratimpurii şi timpurii.

Sfecla de zahăr din principalele bazine de cultură îşi va continua dezvoltarea aparatului foliar, alungirea/îngroşarea axei hipocotile (60-100%), iar cartoful pentru consum, înflorirea şi creşterea tuberculilor (50-100%), precum şi veştejirea vrejilor la soiurile de vară.

În majoritatea plantaţiilor, seminţoasele (măr, păr, gutui) se vor afla în fazele de creştere a rodului, acumulare a zahărului şi coacerea fructelor, iar sâmburoasele (cais, piersic şi prun) vor parcurge maturarea fructelor şi recoltarea.

În toate podgoriile, viţa-de-vie se va afla la înfrunzire, formarea şi creşterea boabelor.

Apreciere privind evoluţia vremii pentru intervalul 1-8 august 2016

Estimările actuale arată că:

Vremea se va menține călduroasă în primele 2 zile ale lunii august chiar caniculară în sudul regiunii.

În intervalul 4 – 6 august  pe arii relativ extinse, vor fi averse însoțite de descărcări electrice și intensificări de vânt. Condițiile vor fi favorabile producerii grindinei pe zone restrânse. În data de 3 august ploile vor fi caracter local, iar în zilele de 2 şi 8 august izolat.

Temperatura aerului va fluctua de la o zi la alta. Maximele termice vor fi cuprinse între 24 – 37 de grade. Cele mai ridicate valori vor fi în data de 1 august cu maxime între 32-37 de grade. Minimele de temperatură vor fi cuprinse între 11…22 de grade. Cele mai scăzute valori vor fi în dimineţile de 5 şi 6 august (cu minime între 11…16 grade).

 DETALII AGRO PE PAGINILE DE INTERNET ANM ȘI RADIO OLTENIA

 

Buletin agrometeorologic realizat de Ion Marinică şi Victor Viorel Vătămanu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Octavian Dobrișan