DE ACTUALITATE

Vremea în Oltenia: 25 aprilie-1 mai 2016

Estimări 2-9 mai 2016

Împarte cu prietenii tăi

Estimarea evoluţiei vremii pentru intervalul 25 aprilie-1 mai 2016

Ca o caracterizare generală pentru tot ansamblul săptămânii viitoare: vremea se va răci treptat până miercuri dimineaţa, apoi de miercuri de la prânz, se va încălzi până sâmbătă, iar duminică se va răci accentuat. În cursul zilelor de luni, marți și duminică (1 mai) pe arii extinse va ploua. În noaptea de vineri/sâmbătă va ploua pe arii extinse. Ploi izolate se vor înregistra miercuri, joi şi vineri.

Distingem 2 intervale de prognoză:

Primul interval: 25-27 aprilie 2016 (de luni până miercuri)

Vremea se va încălzi începând de miercuri de la prânz, până sâmbătă, iar duminică se va răci accentuat. Cerul va fi temporar noros luni și marți și mai mult senin în noaptea de marţi/miercuri.

Luni şi marți va ploua pe arii extinse, iar miercuri după-amiază şi în noaptea de miercuri/joi ploi izolate mai ales în nordul și vestul regiunii. Se vor înregistra cantităţi de apă mai însemnate din punct de vedere agricol. Vântul va sufla slab până la moderat cu unele intensificări. Temperatura aerului va fluctua de la o zi la alta. Temperaturi maxime: 10…20 de grade. Temperaturi minime: -1…+9 grade.

Cele mai ridicate valori vor fi miercuri (cu temperaturi maxime 15…20 de grade), iar cele mai scăzute în cursul dimineții de miercuri (27 aprilie) (cu temperaturi minime -1…4 grade). În cursul nopţii de marţi/miercuri şi al dimineţii miercuri, local în nordul regiunii se va produce brumă.

Al doilea interval: 28 aprilie-1 mai 2016 (de joi până duminică)

Vremea se va încălzi începând de miercuri de la prânz, până sâmbătă, iar duminică se va răci accentuat. Cerul va fi temporar noros în noaptea de vineri/sâmbătă și duminică, intervale în care va ploua pe arii extinse.

Ploi izolate se vor semnala joi după-amiază, în cursul zilei de vineri şi sâmbătă după-amiază. Se vor înregistra cantităţi de apă mai însemnate din punct de vedere agricol. Vântul va sufla slab până la moderat cu unele intensificări.

Temperatura aerului va fluctua de la o zi la alta. Temperaturi maxime: 10…24 de grade. Temperaturi minime 4…+13 grade. Valorile mai ridicate se vor înregistra în cursul zilei de sâmbătă (30 aprilie) (maxime 18…24 de grade), iar valorile cele mai scăzute în cursul dimineţii de luni (2 mai) (minime 4…+9 grade).

Prognoza agrometeorologică pentru Oltenia (25 aprilie-1 mai 2016)

Sub aspect termic, în acest interval va predomina o vreme în general apropiată de normal sub aspect termic, cu excepţia zilelor de miercuri şi duminică şi a unor nopţi şi dimineţi.

Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 6…18°C, limite apropiate de normele climatologice.

Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm se va situa între 9…19°C la nivelul întregii regiuni, favorabilă desfăşurării proceselor de germinare-răsărire-înfrunzire la culturile de primăvară înfiinţate până în prezent, precum şi continuării însămânţărilor în epoca optimă.

Rezerva de umiditate, în cultura grâului de toamnă, pe adâncimea de sol 0-100 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în cea mai mare parte a Olteniei.

În stratul de sol 0-20 cm (ogor), aprovizionarea cu apă va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în toată Oltenia. În aceste condiţii, la viţa de vie va continua lăstărirea și înfrunzirea, iar la pomii fructiferi va continua înfrunzirea și faza de înflorire și legarea rodului. În culturile de toamnă fazele de vegetație vor continua în bune condiţii.

Apreciere privind evoluţia vremii pentru intervalul 2-9 mai 2016

Estimările actuale arată că:

vremea se va încălzi în datele de 2 şi 3 mai, apoi  se va răci accentuat în intervalul 4-6 mai şi se va încălzi în intervalul 7-9 mai. Cerul va fi temporar noros în intervalul 3-7 mai.

Va ploua pe arii relativ extinse în intervalul 4-6 mai. Ploi locale se vor semnala în datele de 3 și 7 mai și izolate în datele de 2 și 8 mai. Temperatura aerului va fluctua de la o zi la alta.

Maxime termice vor fi cuprinse între 10 – 24 de grade. Cele mai ridicate valori vor fi în datele de 8 şi 9 mai cu maxime între 18-24 de grade. Minimele de temperatură vor fi cuprinse între 3…13 grade.

Cele mai scăzute valori vor fi în dimineaţa de 7 mai (cu minime între 3…8 grade).

 

DETALII AGRO PE PAGINILE DE INTERNET ANM ȘI RADIO OLTENIA

Buletin agrometeorologic realizat de Ion Marinică şi Victor Viorel Vătămanu

 

 

 

 

 

Foto: Octavian Dobrișan

Împarte cu prietenii tăi

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat:
Citește articolul precedent:
INFO TRAFIC

Până la sfârşitul lunii aprilie (28 aprilie 2016), circulaţia rutieră pe podul Giurgiu-Ruse se desfăşoară alternativ, pe o bandă

Închide