Connect with us

Evenimente

Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului

Cancerul este una dintre principalele cauze de deces în întreaga lume

Published

on

Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului se marchează la 4 februarie, militându-se, cu acest prilej, pentru accesul egal al tuturor pacienților la cele mai noi terapii împotriva bolii, inițiativa având drept scop sporirea gradului de informare a opiniei publice în legătură cu problematica oncologică. Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului este parte a campaniei mondiale în lupta cu cancerul, potrivit Cartei de la Paris adoptate la summit-ul mondial împotriva cancerului pentru noul mileniu, desfășurat la 4 februarie 2000. Acest document consemnează necesitatea unei alianțe puternice între cercetători, profesioniști din domeniul sănătății, pacienți, guverne, parteneri din industrie și mass-media în lupta împotriva cancerului.  

Boala este provocată de creşterea necontrolată şi multiplicarea celulelor canceroase, care poate afecta orice parte a corpului. Extinderea poate afecta şi zonele apropiate tumorii, dar pot apărea metastaze şi în zone îndepărtate. Multe forme de cancer pot fi prevenite prin evitarea factorilor de risc. O mare parte a formelor de cancer poate fi tratată chirurgical, prin radioterapie, chimioterapie, dacă boala este depistată în fază incipientă.

Cancerul este una dintre principalele cauze de deces în întreaga lume, afectând anual femei şi bărbaţi, tineri şi vârstnici. Cancerul la plămân, stomac, colon, ficat, sân, col uterin sunt cele mai frecvente cazuri care duc la mortalitate, provocând aproximativ 13% din totalul deceselor pe plan mondial. Aproximativ 30% dintre cazurile de deces din cauza cancerului au drept cauză un indice crescut al masei corporale/obezitate, lipsa din alimentaţie a fructelor şi legumelor, consumul de alcool şi tutun.

Conform statisticilor, incidenţa mortalităţii la diferite tipuri de cancer este următoarea: la sân – 36%, de colon – 54%, col uterin – 44%, plămâni – 88%, ovarian – 55%, pancreas – 89%, stomac – 84%, creier – 92%, ficat – 82%, rinichi – 43%, tiroidă – 16%, piele – 30%, alte tipuri – 58%.

În ceea ce privește incidența cazurilor: peste 9.300 de bărbați cu cancer de plămâni, aproape 6.000 cu cancer de colon, peste 4.500 cu cancer de prostată, mai bine de 3.100 suferinzi de cancer de vezică și peste 2.700 cu cancer de stomac. În cazul femeilor, cele mai multe sufereau în 2014 de cancer de sân – aproape 9.000, apoi aproximativ 4.500 aveau cancer de colon, peste 4.300 cancer de col, peste 2.300 cancer de plămâni și 1.850 cancer ovarian.