DE ACTUALITATE

Ziua moțiunii de cenzură (audio)

Zi crucială pentru Cabinetul condus de Viorica Dăncilă: astăzi parlamentarii vor decide dacă PSD va continua să rămână la Palatul Victoria sau va trebui să părăsească guvernarea. Ultimele calcule arată că rezultatul votului va fi strâns, după ce cel puţin doi parlamentari s-au răzgândit şi s-au întors la PSD după doar câteva zile de opoziţie. Însă, atât de la putere, cât şi de la opoziţie, se anunţă negocieri până în ultimul moment, aşa că situaţia poate evolua până când va fi tranşată de rezultatul votului. Cert este că, cel puţin la nivel declarativ, ambele părţi sunt optimiste.
Moţiunea de cenzură are un susţinător declarat şi la Cotroceni. Preşedintele Klaus Iohannis a spus din nou aseară că îşi doreşte ca actualul guvern să fie înlocuit de unul condus de liberali, un executiv care să asigure tranziţia până la alegerile parlamentare. Preşedintele a vorbit la Bucureşti la o reuniune regională a filialelor PNL:

În cazul în care moţiunea va trece şi Parlamentul retrage astfel încrederea acordată guvernului, preşedintele are, potrivit Constituţiei, rolul principal în desemnarea viitorului prim-ministru. Candidatul trebuie să găsească o majoritate în Parlament pentru a obţine votul pentru cabinetul propus şi pentru programul de guvernare. Se poatea ajunge chiar şi la alegeri anticipate, dacă Parlamentul nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare și numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: