Connect with us

National

15 august – Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare. Obiceiuri și superstiții

Published

on

Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare, marcată pe 15 august, este una dintre cele mai mari sărbători din calendarul ortodox.

În această zi, credincioșii împart struguri și prune din noua recoltă, dar și alte bucate pentru sufletul morților. Dimineața, se merge la biserică și se sfințesc toate cele ce urmează să fie împărțite.

De sărbătoarea Sfintei Maria Mare nu se muncește, nu se coase și nici nu se spală haine.

În multe zone ale țării, cu precădere la sate, se obișnuiește ca, în ziua de Sfânta Maria Mare, să se facă masă comună, în curtea bisericii.

Cele mai multe dintre superstițiile acestei zilei fac referire la vremea ce va urma. De asemenea, la bunăstarea casei și a familiei. Se spune că, dacă înfloresc trandafirii, în această perioadă, toamna va fi una lungă și blândă. În unele sate din România, nu se aprinde focul, cu două zile înainte de Sfânta Maria Mare. Cei care încalcă această superstiție riscă să se îmbolnăvească sau să le ia foc acareturile.

Aproape 2,2 milioane de români poartă numele de Maria sau derivate ale acestuia. Pentru toți aceștia este prilej de sărbătorire a onomasticii și de cinstire a numelui pe care îl poartă.

Fiind vorba de Adormirea Maicii Domnului, deci trecerea în neființă a Fecioarei Maria, se presupune că este păcat dacă urezi ”La mulți ani” celor care poartă acest nume. Totuși, Biserica nu consideră greșit acest lucru, Sfânta Maria Mare fiind considerată o sărbătoare plină de bucurie.