Connect with us

Evenimente

Actorul Zoltan Butuc vine la Teatrul National din Craiova

Acesta ii va aduce un omagiu lui Ion D. Sirbu, la 26 de ani de la trecerea in nefiinta.

Published

on

Astăzi, 16 septembrie, de la ora 18.00, în incinta sălii din Teatrul Național care îi poartă numele scriitorului, va avea loc spectacolul Ion D. Sîrbu – Vechi povestiri minerești. Este un omagiu adus marelui scriitor Ion D. Sîrbu, la împlinirea a 26 de ani de la moartea acestuia. Peste un sfert de veac în care postumitatea a fost binevoitoare cu cel care în viața sa (1919-1989) a avut parte din belșug de adversitățile vieții și ale istoriei. Intrarea la spectacol este gratuită.

Spectacolul va fi sustinut de actorul Zoltan Butuc, cu pasiunea și implicarea care-l caracterizează.

Cine este Zoltan Butuc?

Zoltan Octavian Butuc s-a născut pe 2 iulie 1969, în Brașov. În 1995 a absolvit IATC București.
În 1993 i s-a decernat premiul pentru debut al UNITER pentru rolul din spectacolul Ora lynxului de Per Olov Enquist, jucat la Teatrul Odeon; în 1996 a primit Premiul Fundației Tofan pentru Teatru și Film.
A interpretat roluri memorabile în spectacole din dramaturgia unor W. Shakespeare, Sarah Kane, Ernesto Sabato, Panait Istrati, Bertolt Brecht, Vlad Zografi, Carlo Goldoni, Sam Shepard, Luigi Pirandello, Cezar Petrescu, M. Bulgakov, A. Strindberg etc. A jucat în numeroase filme românești și străine. Selectiv: Prea târziu (regia, Lucian Pintilie), Triunghiul morții (regia, Sergiu Nicolaescu), Damen Tango (regia, Dinu Tănase), Amen (regia, Costa Gavras), Ces amours la (regia, Claude Lelouch), Cendres et sang (regia Fanny Ardant), Bunraku (regia Guy Moshe), Seven seconds (regia Simon Fellows), Swenney Todd (TV), Anaconda (3 & 4) etc.
A performat în spectacole alături de maeștri ai muzicii românești:
„Muzicǎ şi Poezie Contemporană”, cu Mircea Tiberian și Paul Daian, 1997; „Blues și Poezie”, cu A.G. Weinberger , 1998 „Îngeri în inchisoare”, cu Mihai S. Gruia, Radu Bânzaru, Grigore Leşe, Teatrul ACT, 2004; „Pentru cei care iubesc Limba Poezească, 2012 (până în prezent); „Adâncuri Vibrate” cu Adrian Naidin, 2012; „Cântece și Cânticele”, cu Maria Răducanu, 2012 (până în prezent); „Purtătorul de cuvinte”, cu Ioan Gyuri Pascu, 2013 – 2014.

sarbu