Connect with us

Evenimente

Raport cu proteste (audio)

Sindicaliştii avertizează că dacă aceste probleme nu vor fi rezolvate ar putea să intre în grevă generală

Published

on

Peste 38 la sută dintre deţinuti au recidivat în 2017, procent care este însă în scădere faţă de anii trecuti, potrivit raportului de bilanţ ala Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor. Cele mai multe infracţiuni comise de cei ajunşi în detenţie sunt cele împotriva persoanei, urmate de cele contra patrimoniului şi de infracţiunile privind traficul si consumul de droguri. Potrivit documentului, au fost înregistrate aproape 100 de agresiuni asupra angajaţilor din penitenciare, număr în creştere faţă de anii precedenţi. În acelaşi timp, raportul mai arată că numărul persoanelor aflate în penitenciarele din România a fost în continuă scădere în ultimii cinci ani, ajungând la 23.450 de deţinuşi în 2017, cu 10.000 mai puţini decât în 2013.
Şi în timp ce în sediul INS avea loc bilanţul Autorităţii Naţionale a Penitenciarelor, în faţa clădirii au protestat aproximativ 150 de consilieri de probaţiune din 25 de judeţe. Este cel de-al treilea an consecutiv în care consilierii de probaţiune aleg să marcheze momentul bilanţului protestând în stradă faţă de disciminările salariale şi condiţiile de muncă necorespunzătoare, spune liderul de sindicat, Crina Mocanu:


Sindicaliştii avertizează că dacă aceste probleme nu vor fi rezolvate ar putea să intre în grevă generală în luna mai. La noi, consilierul de probaţiune a ajuns să se ocupe de supravegherea şi reintegrarea socială a unui număr de 200 – 350 de persoane condamnate pentru diverse infracţiuni. În alte ţări europene unde un consilier de probaţiune are în grijă maximum 20 – 25 de persoane condamnate, mai transmite reporterul RRA Catalin Radu.