Connect with us

Published

on

În epoca neolitică, sau perioada mijlocie a epocii pietrei, are loc o perfecționare a uneltelor, dar cea mai importantă descoperire a omului de atunci este ceramica modelată cu mână. O altă schimbare profundă din viața comunității umane, datând din această perioadă, o reprezintă trecerea de la modul de viață semistabil la viața sedentară, prin construirea de locuițe și așezări temeinice.

Cu mult timp înaintea nașterii orașului Craiova, la 12 kilometri de vatra acestuia, în localitatea Cârcea, a fost identificat cel mai vechi sat neolitic din România.

          Așadar, debutul vieții sedentare și apariția primelor locuințe în Oltenia sunt dovedite de așezarea neolitică de la Cârcea, situată  în punctul cunoscut de localnici sub denumirea de «La viaduct», datând de acum 8.000 de ani, așa cum declară specialiștii Muzeului Olteniei din Craiova.

Săpăturile arheologice din așezarea de la Cârcea s-au făcut din 1971 până în 2001, cu mici întreruperi, fiind zona cel mai bine cercetată din țara noastră, cu rezultate remarcabile.

          Aici au fost descoperite multe materiale arheologice de importanţă excepţională. Săpăturile au scos la iveală  un fragment din peretele unei locuinţe, care a adus in actualitate tehnica de construcție folosită acum 8000 de ani.

Începuturile modelării lutului și realizarea primelor  vase ceramice pictate policrom, din această perioadă,  sunt demonstrate de fragmentele de ceramică descoperite în zonă, dar și de cel mai vechi vas întreg de lut din ţară, păstrat la Muzeul Olteniei din Craiova. Vasul lucrat manual, nu la roata olarului, pictat policrom,  aminteşte de prima comunitate de agricultori din zona viaductului din această localitate.

Alături de cel mai vechi vas întreg de lut din ţară, tot în perimetrul așezării neolitice de la Cârcea s-a descoperit și dovada primei manifestări religioase de pe teritoriul României.

Așezarea de la Cârcea a evoluat de-a lungul timpului, locuirea fiind  neîntreruptă și având un rol important in procesul de formare a orașului Craiova.

  În prezent, așezarea poate fi vizitată, vatra fiind încă vizibilă la suprafața solului, în vecinătatea localității Cârcea. Toate aceste comori ale spiritualității umane de acum 8000 de ani descoperite la Cârcea se află la Muzeul Olteniei și pot fi vizitate oricând.