Connect with us

National

24 februarie- Ziua iubirii la romani. Afla de unde provine expresia “Dragobetele saruta fetele”

Published

on

Astazi, 24 feb este Dragobetele, sarbatoarea romaneascaa iubirii. În tradiţia românească, Dragobetele marca începutul primăverii, data de 24 februarie nefiind întâmplător aleasă, aceasta însemnând începutul anului agricol, momentul în care întreaga natură renaşte, păsările îşi caută cuiburi şi, după unele credinţe populare, ursul iese din bârlog.

Odată cu natura, reînvia şi iubirea, iar Dragobetele marca ziua în care întreaga suflare sărbătorea înnoirea firii şi se pregătea pentru venirea primăverii.  Legenda spune că Dragobete este fiul Babei Dochia, reprezentând, în opoziţie cu aceasta, buna dispoziţie şi iubirea înflăcărată.

Pe plaiurile româneşti, Dragobetele, care păstrează unele caracteristici ale lui Cupidon, zeului dragostei în mitologia romană, este sărbătorit, în funcţie de zona etnografică, în una din zilele de la sfârşitul lunii februarie şi începutul lunii martie.

Dragobetele mai este numit local şi Năvalnic, fecior frumos care ia minţile fetelor şi nevestelor tinere, motiv pentru care se spune că a fost metamorfozat de Maica Domnului în planta de dragoste care îi poartă numele (o specie de ferigă).

Dar de unde expresia: Dragobetele saruta fetele? Aflam de la redactorul ROC, Daniela Diaconu: