Connect with us

National

Rusaliile, Cincizecimea sau Pogorârea Sfântului Duh

Published

on

Rusaliile, Cincizecimea sau Pogorârea Sfântului Duh reprezintă una dintre cele mai vechi sărbatori și sunt considerate, în tradiția creștină, ziua întemeierii Bisericii. Sunt prăznuite la 50 de zile de la Înălțarea Domnului, când Duhul Sfânt s-a coborât la apostolic; atunci s-au convertit la creștinism 3.000 de oameni.

Sărbătoarea Cincizecimii, care are loc după Învierea lui Hristos şi Înălţarea Sa la ceruri şi a fost anunţată în Vechiul Testament de profeţii mesianici, este denumită „capătul sărbătorilor”, adică evenimentul cu care se încheie istoria mântuirii realizată de Hristos. Această sărbătoare este cunoscută în popor și ca „Duminica Mare”, ocazie cu care se încheie ciclul pascal: Învierea, Înălţarea şi Pogorârea Duhului Sfânt.

De Rusalii, se leagă mai multe superstiții și oamenii păstreaza, înca, multe obiceiuri: își împodobesc casele cu frunze sfințite de tei sau de nuc, pentru a îndeparta duhurile rele, ung ușile cu usturoi, pentru a fi feriți de ghinion tot anul și dansează Jocul Călușarilor, pentru a alunga spiritele Ielelor, care vin să facă rău etc.