Connect with us

National

DANUBE FLOODPLAIN: Măsuri de infrastructură verde pentru reducerea riscului la inundații în bazinul Dunării

Published

on

10 țări dunărene partenere (Germania, Austria, Cehia, Slovacia, Ungaria, Slovenia, Croația, Serbia, Bulgaria și România) au identificat, în cadrul proiectului Danube Floodplain, 50 de zone active și 24 de zone potențial inundabile pentru refacerea conectivității pe Dunăre și principalii afluenți. În cadrul proiectului au fost studiate cinci zone-pilot selectate de către parteneri  de-a lungul Dunării și afluenților săi: Hodonín-Holič (Cehia și Slovacia), Kostanjevica na Krki (Slovenia), Fokorúpuszta (Ungaria), Begečka Jama (Serbia) și Bistreţ (România).

O primă consecință a proiectului constă în lucrări de refacere a zonei-pilot Bistreț care vor fi finanțate prin Planul Național de Reziliență și Redresare aprobat recent. De asemenea, partenerii din proiect au elaborat un manual, un ghid strategic și un plan de acțiune pentru viitor care vor fi disponibile publicului la finalul proiectului.

Realizarea și refacerea zonelor inundabile sunt soluții de infrastructură verde cu rol important atât în reducerea riscului la inundații în bazinul Dunării, cât și pentru conservarea și dezvoltarea biodiversității. În același timp, luncile inundabile oferă o gamă largă de servicii ecosistemice nu numai publicului, ci și agriculturii, iar, prin schimbarea destinației terenurilor, se asigură o dezvoltare socio-economică pe termen lung pentru comunitățile limitrofe.

Proiectul a început în 1 iunie 2018 și se va finaliza în 30 noiembrie 2021. Rezultatele proiectului Danube Floodplain se regăsesc pe site-ul: http://www.interreg-danube.eu/approved-projects/danube-floodplain/outputs.