Connect with us

Fapt divers

Cum ne putem îmbunătăți calitatea somnului?

Published

on

Photo by Andrea Piacquadio: https://www.pexels.com/photo/photo-of-sleeping-man-3771069/

Viața se desfășoară într-un ritm alert în secolul XXI. Putem fi copleșiți de stres, distrageri și termene limită. Există un lucru asupra căruia toată lumea poate fi de acord: gestionarea programului de somn este crucială atunci când vine vorba de sănătatea fizică și mentală deopotrivă. Consultați mai jos șapte sfaturi pentru a avea un somn mai bun.

1. Stabilirea unui program de somn strict

Ritmul circadian, sau ceasul intern al corpului nostru, dictează când ne este somn și când ne trezim. Multe lucruri pot merge prost cu acest sistem. O modalitate sigură de a ne pune ritmul sub control este să stabilim o oră adecvată de culcare și de trezire. Putem să o schimbăm și să experimentăm pentru a vedea ce funcționează pentru noi.

2. Stai departe de ecrane

Frecvența utilizării ecranelor este în creștere și nu va dispărea prea curând. Majoritatea dispozitivelor electronice, cum ar fi televizoarele, monitoarele de calculator și smartphone-urile, emit lumină albastră. Această lumină poate avea efecte negative asupra somnului nostru și chiar dacă este posibil să nu afecteze rapiditatea cu care adormim, poate reduce calitatea ciclului de somn.

3. Exercițiile fizice

Exercițiile fizice au nenumărate beneficii pentru sănătate, somnul fiind unul dintre ele. Nu toată lumea are timp să meargă la sală în fiecare zi, dar antrenamentele de acasă sunt la fel de benefice. A-ți propune să faci exerciții fizice timp de 30 până la 60 de minute pe zi poate avea efecte drastice asupra calității somnului tău.

Se recomandă însă să nu facem sport la mai puțin de două ore înainte de culcare, deoarece corpul nostru va produce epinefrină (alias adrenalină), care crește ritmul cardiac și vigilența, ceea ce poate întrerupe somnul.

4. Meditația

Meditația poate fi o modalitate excelentă de a ne relaxa și de gestionare a stresului. Stând jos, de obicei într-o poziție verticală staționară, și concentrându-ne asupra respirației, putem găsi o liniște a minții care este esențială atunci când adormim. Meditația nu este doar un adaos pozitiv la rutina de culcare, ci și la cea de dimineață.

5. Evitarea consumului de cafea

Cofeina este un instrument folositor pentru multe eforturi, dar poate avea consecințe grave asupra ciclului de somn. Încetând consumul de cofeină cu trei până la șase ore înainte de ora de somn, ne putem ajuta organismul să se relaxeze în mod corespunzător.

6. Folosirea adecvată a patului

Prin utilizarea de rutine și obiceiuri, ne putem ajuta creierul să înțeleagă când este timpul să doarmă și să se trezească – și, de asemenea, unde dormim. Este indicat să evităm folosirea patului pentru a ne relaxa (atunci când nu dormim), pentru a ne uita la televizor sau pentru a naviga pe internet.

7. Făcând un duș sau o baie

O baie caldă sau un duș cald ne poate ajuta organismul în reglarea temperaturii în timpul somnului. În timp ce dormim, temperatura internă scade, în timp ce temperatura externă crește – un duș cald poate declanșa acest proces. În afara motivelor științifice, un duș poate fi un alt obicei în rutina noastră, semnalând creierului că este timpul să dormim.

Somnul este unul dintre cele mai importante aspecte ale bunăstării noastre. Fără un somn adecvat, afecțiuni precum depresia, anxietatea, iritabilitatea și letargia pot pune stăpânire pe noi. Într-o lume orientată spre muncă, poate fi ușor să uităm de somn și să ne neglijă corpul și mintea.

Nu trebuie să uităm să ne acordăm puțin timp personal înainte de culcare, să nu neglijăm importanța îngrijirii de sine și a somnului în viața fiecăruia dintre noi.

Sursă text: scitechdaily.com