Connect with us

National

A fost stabilita legea salarizarii bugetarilor

Documentul propune introducerea unor bonusuri de performanţă şi promite corecţii salariale în sistem.

Published

on

                   Noul proiect de act normativ privind salarizarea bugetarilor – prezentat aseară de guvern – va fi supus dezbaterii publice înainte de a fi adoptat sub formă de ordonanţă de urgenţă. Documentul propune introducerea unor bonusuri de performanţă şi promite corecţii salariale în sistem. Impactul bugetar al aplicării noilor prevederi va depăşi 2 miliarde de lei, din care jumătate vor fi cheltuiţi în domeniul sănătăţii. Petruţa Obrejan explică:


La rândul său, ministrul muncii, Dragoş Pîslaru, dă asigurări că prin aplicarea noilor măsuri nu vor exista scăderi de salarii. El a explicat principiul care stă la baza calculelor făcute de executiv:

Ordonanţa guvernului privind salarizarea personalului plătit din funcţii publice rezolvă doar problemele din sănătate şi administraţia centrală. Celelalte sindicate sunt nemulţumite de discuţii, iar unele ameninţă cu proteste. Daniela Mănuţă:

Cei care deţin titlul ştiinţific de doctor, indiferent de data obţinerii acestuia, vor beneficia de un spor de 15 la sută din salariul de bază sau indemnizaţia de încadrare. Propunerea legislativă adoptată, ieri , pe articole, mai prevede că acest spor se va acorda doar celor care îşi desfăşoară activitatea în domeniul pentru care posedă titlul ştiinţific sau dacă şeful instituţiei apreciază că pregătirea sa este utilă la locul de muncă. O altă condiţie este aceea de a nu fi beneficiat deja de acordarea sporului sau ca acesta să nu fi fost introdus în salariul de bază ca sumă compensatorie. Votul final a fost amânat, din lipsă de cvorum, pentru o şedinţă viitoare a Camerei Deputaţilor, care este for decizional.
Tot ieri , Camera Deputaţilor a mai decis ca Ministerul Sănătăţii să poată acorda personalului medical şi de specialitate stimulente financiare lunare ( maxim două salarii minime brute pe ţară). Finanţarea va fi asigurată din veniturile proprii ale acestor entităţi, în limita bugetului aprobat. Proiectul de lege a fost adoptat pe articole, de Camera Deputaţilor, dar votul final a fost amânat din lipsă de cvorum.