Connect with us

National

Avatar Enescu – 60 de ani in 6 zile

Radio România Cultural celebrează complexitatea personalităţii culturale a marelui compozitor, violonist, pianist, dirijor şi mentor.

Published

on

Enescu Re-Imagined, Enescu Reloaded, Enescu Pop Icon, Amintiri despre George Enescu sunt câteva dintre ipostazele prin care Radio România Cultural celebrează complexitatea personalităţii culturale a marelui compozitor, violonist, pianist, dirijor şi mentor, chiar în săptămâna în care se împlinesc 60 de ani de la moartea sa.

Radio România Cultural propune un proiect editorial on air şi online – Avatar Enescu, prin care va creiona un portret mai aproape de mileniul III, o cale de cunoaştere aflată la intersecţia generată de viziunile celor mai importanţi oameni de cultură cu abordările moderne, non-conformiste ale tinerilor.

La 60 de ani de la moartea sa, George Enescu este mult prea puţin cunoscut şi cântat. Imaginea gânditoare şi tristă dintr-o fotografie veche pare să îi conserve misterul, menţinând o distanţă plină de reticenţă. Lucrările sale (cu excepţia, poate, a rapsodiilor) nu se află în prima opţiune a interpreţilor sau a publicului, nici măcar al celui autohton… De ce? De ce nu avem şi noi bomboane Enescu, aşa cum vienezii se mândresc cu cele marca Mozart? Ce ne împiedică sau ne reţine?

Viorile lui George Enescu vor fi aduse, marţi, 4 mai, în emisiunea Oaza de Muzică de către Cristina Andrei, directorul Muzeului Naţional George Enescu, iar muzicienii Gabriel Croitoru, Simina Croitoru, Cristina Paşa şi Sabin Penea vor cânta pe ele pentru publicul Radio România Cultural. Multe dintre personalităţile zilelor noastre vor veni în direct la Radio România Cultural pentru a reafirma valoarea incontestabilă a moştenirii enesciene. O altă ediţie specială a Oazei de muzică realizată de Sorina Goia va fi joi 7 mai, cu pianistul Dan Grigore în prim plan.

A fost Enescu un Mozart pe care l-am ratat? Lumea internaţională şi-l aduce aminte ca pe unul dintre cei mai mari violonişti ai secolului 20, însă el se considera, în primul rând, un compozitor… Cum ni-l reamintim noi, românii? În perioada 4-7 mai, emisiunea Vocea umană, realizată de Mihaela Soare, propune o serie de interviuri document cu Elena Cernei, David Ohanesian, Ştefan Niculescu, Cella Delavrancea, Tutu Georgescu, Tudor Arghezi, Octav Onicescu şi alte personalităţi care l-au cunoscut pe Enescu.

În zilele de 4 şi 5 mai, de la 16:05, Radio România Cultural va difuza două documentare dedicate personalităţii lui George Enescu. Sub genericul Enescu pop icon, producţiile realizate de Maria Balabaş urmăresc personalitatea lui George Enescu aşa cum este înţeleasă de muzicologi, DJ, colecţionari de discuri, jazzmani şi publicul de muzică din România. Poate fi perceput cel mai mare compozitor român ca un pop icon? Cât de departe pot merge aceste analogii şi cât de relevante sunt pentru percepţia importanţei lui George Enescu pentru cultura română? Cum se transmite informaţia în lumea contemporană? Cât de puternic ne mai regăsim în imaginea tradiţională a lui George Enescu? Ne-am imprima un tricou (mai degrabă) decât să-i ascultam muzica? Acestea sunt câteva întrebări la care încearcă să răspundă documentarele.

O altă atracţie a proiectului editorial Avatar Enescu va fi oferită de Revista Muzicală Radio. În 1951,Bernard Gavoty (critic muzical şi jurnalist de radio) a realizat o serie de 20 de dialoguri colocviale cu George Enescu, difuzate în acelaşi an de Radiodifuziunea Franceză. Transcrise ulterior cu fidelitate, dialogurile au fost publicate în chiar anul morţii sale (1955) şi reprezintă un autoportret vivant şi modest al omului, compozitorului şi interpretului, a pasiunii care i-a guvernat întreaga viaţă: să facă şi să scrie muzică. Seria originală de interviuri va putea fi ascultată din 4 mai accesând Revista Muzicală Radio.

Recompunerea portretului Enescu se va încheia, sâmbătă 9 mai, cu o ediţie specială a programului Music Show în care Radio România Cultural va difuza Invitaţiile Eutherpei, emisiune dedicată lui George Enescu de către marele om de cultură, Iosif Sava.

 

ULTIMA ORĂ

Sport7 ore ago

Programul etapei a 8-a din SuperLiga: Derby-ul CFR Cluj – Rapid pe 5 Mai, Universitatea Craiova – FCSB încheie runda

Începând cu data de 3 mai, etapa a 8-a din play-off-ul și play-out-ul SuperLigii va debuta cu duelul între Farul...

Sport7 ore ago

Universitatea Craiova câștigă dramatic împotriva Rapidului în etapa a șaptea a play-off-ului Super Ligii de fotbal

Universitatea Craiova a reușit o victorie impresionantă în deplasare împotriva echipei Rapid, marcând un scor de 2-1 în timpul adițional...

Regional8 ore ago

Craiova: Punct de comercializare și sacrificare a mieilor, la Piața Chiriac (Reportaj)

Punctul de vânzare şi tăiere a mieilor din Piaţa Chiriac este deschis până sâmbătă, 4 mai și funcționează  pe aceleaşi...

National8 ore ago

Recomandările ANPC pentru perioada 1 Mai – Sărbătorile de Paști

Pregătirile pentru ziua de 1 Mai și sărbătorile pascale reprezintă un moment de vârf pentru activitățile comerciale, de aceea Autoritatea...

Regional8 ore ago

Echipamente de ultimă generație pentru polițiștii și jandarmii vâlceni

Astăzi, 30 aprilie 2024, Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) și Inspectoratul de Jandarmi Județean (IJJ) Vâlcea au primit noi echipamente,...

Regional8 ore ago

Mehedinți: Jandarmii vor fi la datorie pe perioada minivacanței de Ziua Internațională a Muncii și Sărbătorile Pascale

Peste 250 de jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Mehedinți, alături de celelalte structuri din subordinea Ministerului Afacerilor Interne...

Regional8 ore ago

Liceul Teologic Adventist Craiova găzduiește Olimpiada Națională de Religie Cultul Adventist de Ziua a Șaptea

În perioada 8-12 mai 2024, Liceul Teologic Adventist din Craiova va fi gazda celei de-a II-a ediții a Olimpiadei Naționale...

LIKE US

ASCULTĂ PE TELEFON