Connect with us

Azi despre ieri

Azi despre ieri – 10 aprilie 2019

Published

on

Miercuri, 10 aprilie

Zile trecute – 99

Zile rămase – 266

Soarele răsare – 06.40

Soarele apune – 19.54

Zodia – Berbec

Calendar ortodox – Sf. Mc. Terentie, Pompei, African, Maxim şi Dima (Denia Canonului Mare)

Calendar catolic – Ss. Apoloniu, pr. m.; Macarie

-1815 – Are loc erupția vulcanului Tambora, din insula Sumbawa (Indonezia), una din cele mai puternice din istorie.

-1849 – Au loc primele tratative dintre conducătorii Revolutiei paşoptise, în frunte cu Avram Iancu, şi reprezentanţii revoluţionarilor maghiari.

-1884 – Apare, la Iaşi, „Revista socială” (până în august 1887, cu întreruperi), prima publicaţie teoretică socialistă din România.

-1912 – Vasul „Titanic” a plecat în primul şi singurul voiaj dintre Southampton, Anglia şi New York, SUA. La patru zile de la plecare, la ora 23.40 în data de 14 aprilie 1912, s-a ciocnit de un aisberg și s-a scufundat la ora 2.20 în dimineața următoare. În urma naufragiului și-au pierdut viața 1514 persoane din 2228în unul din cele mai cumplite dezastre maritime pe timp de pace din istorie. 

-1922 – A început Conferința economică internațională de la Geneva, care a avut ca obiectiv examinarea modalităților de refacere economică a Europei centrale și răsăritene. Au participat 30 de state.

-1932 – S-a constituit Partidul Naţional Agrar, condus de Octavian Goga, prin retragerea din Partidul Poporului.

-1937 – Principele Nicolae, fiul regelui Ferdinand și al reginei Maria, a fost decăzut din rangul de membru al familiei regale, printr-un decret regal, ca urmare a căsătoriei morganatice cu Ioana Dumitrescu-Doleti. El s-a exilat în același an, sub numele de Nicolae Brana.

-1839 – S-a născut Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, domnitor al Principatelor Române, din 1866, iar din 1881 Rege al României (Carol I, m. 10 octombrie 1914).

-1944 – A fost produsă pentru prima data chinina sintetică, de către dr. Robert Burns Woodward  și dr. William von Eggers Doering.

-1948 – Are loc premiera dramei istorice „Michelangelo”, de Al. Kiriţescu. 

-1958 – Se desfiinţează Uniunea Femeilor Democrate din România, în locul ei constituindu-se Consiliul Naţional al Femeilor, cu misiunea de a conduce mişcarea de femei, fără contururi organizatorice riguroase.

-1970 – Paul McCartney anunţă că părăseşte trupa The Beatles din motive personale şi profesionale.

-1972 – A fost semnată Convenţia privind interzicerea perfecţionării producţiei şi stocării armelor bacteriologice (biologice) şi a toxinelor şi distrugerea lor.

-1988 – Mihail Gorbaciov propune limitarea armelor nucleare tactice și oferă garanții potrivit cărora Uniunea Sovietică își va distruge tot arsenalul chimic.

-1990 – Guvernul României adoptă hotărârea privind înființarea Fundației România, pentru dezvoltarea relațiilor cu alte state și promovarea legăturilor cu țări ale persoanelor originare din România.

-1993 – Realizarea primei transmisii, printr-un radio-amator, a echipajului unei navete americane cu cel al altei navete spațiale. Un astronaut american al stației „Discovery” a schimbat câteva cuvinte cu un cosmonaut aflat la bordul stației orbitale ruse „Mir”.

-1998 – Semnarea acordului istoric privind Irlanda de Nord. La ora 16.36 GMT, la Belfast, după 32 de ore de negocieri neîntrerupte sub președinția ex-senatorului american George Mitchell, guvernele Regatului Unit și Irlandei și partidele politice din Irlanda de Nord au încheiat un acord privind noua administrație a provinciei, menit să pună capăt celor aproape trei decenii de conflicte, soldate cu peste 3.200 de morți. Acordul, salutat unanim de marile puteri mondiale, deschide calea celei mai mari schimbări în statutul politic al insulei după împărțirea sa, în 1921.

-2010 – Accidentul aviatic de la Smolensk – Preşedintele Poloniei, Lech Kaczynski, soţia acestuia, guvernatorul Băncii Naţionale Poloneze, oficiali şi oameni de marcă polonezi au decedat în urma unui accident aviatic produs în apropiere de aeroportul din Smolensk, Rusia.