Connect with us

Azi despre ieri

Azi despre ieri – 13 februarie 2019

Published

on

Miercuri, 13 februarie

Zile trecute – 43

Zile rămase – 322

Soarele răsare – 07.20

Soarele apune – 17.41

Zodia – Vărsător

Calendar ortodox – Sf. Cuv. Martinian; Sf. Ap. Acvila și soția sa, Priscila; Sf. Ier. Evloghie, patriarhul Alexandriei

Calendar catolic – Sf. Martinian, pustnic PP

Ziua Mondială a Radioului. Ziua Mondială a Radioului, sărbătorită la 13 februarie, marchează prima emisie a postului de radio al Națiunilor Unite, în 1946. Obiectivele acestei zile sunt orientate spre conștientizarea marelui public și a mass-mediei asupra importanței radioului, spre încurajarea factorilor de decizie pentru facilitarea accesului la informații prin intermediul radio, spre creșterea și dezvoltarea rețelelor de transmisie și spre cooperarea internațională între radiodifuzori. Ideea celebrării Zilei Mondiale a Radioului a venit din partea Academiei Spaniole de Radio. Delegația Permanentă a Spaniei la UNESCO a prezentat în mod oficial propunerea la cea de a 187-a sesiune a Comitetului Executiv al UNESCO, din septembrie 2011. La 3 noiembrie 2011, în cadrul celei de-a 36-a Conferințe generale a UNESCO, a fost aprobată înființarea Zilei Mondiale a Radioului.

-1453 – Iancu de Hunedoara a încetat să mai fie guvernatorul Ungariei. Dieta de la Pozsony a confirmat restaurarea puterii regale, restaurare cerută de magnaţii unguri. Iancu a păstrat titlul de căpitan suprem al Ungariei şi al Transilvaniei.

-1542 – Catherine Howard, a cincea soție a lui Henric al VIII-lea al Angliei este executată pentru adulter.  

-1575 – Henric al III-lea al Franței este încoronat la Rheims și se căsătorește cu Louise de Lorena în aceeași zi.

-1633 – Galileo Galilei ajunge la Roma pentru procesul său în fața Inchiziției.  

-1660 – Odată cu moartea regelui suedez Carol al X-lea Gustav, guvernul suedez începe să caute pacea cu dușmanii Suediei din Al Doilea Război Nordic – ceea ce Carol refuzase. Cum fiul și succesorul său, Carol al XI-lea are numai patru ani, o regență conduce țara până în 1672.

-1668 – Spania recunoaște Portugalia ca stat independent.

-1849 – Delegația condusă de mitropolitul Andrei Șaguna prezintă împaratului Franz Joseph „Petițiunea generală a fruntașilor români din Transilvania, Banat și Bucovina”, prin care se cerea recunoașterea națiunii române (13/25).

-1853 – Medicul și ortopedul francez Charles Gabriel Pravaz (1791-1853) a inventat seringa.

-1856 – Încep lucrările Congresului de Pace de la Paris care pune capăt Războiului Crimeii.

-1867 – „Dunărea Albastră” a compozitorului Johann Strauss a fost prezentată în premieră la Viena, Austria.

-1895 -A fost brevetat Cinematograful Lumiere, aparat de filmat, de proiecție și de copiat, realizat de frații Louis și Auguste Lumiere. Prima proiecție publică comercială a avut loc la 28 decembrie 1895, la Paris.

-1931 – New Delhi devine capitala Indiei.

-1945 – Eliberarea orașului Budapesta de sub ocupația fascistă.

-1960 – Franța a detonat prima bombă nucleară.

-1988 – Jocurile Olimpice de Iarnă se deschid la Calgary, Alberta, Canada.

-2003 – Rămăşiţele pământeşti ale fostului suveran al României, Carol al II-lea au fost aduse de la Lisabona în ţară, la 50 de ani de la moarte, însoţite de cele ale soţiei sale, Elena Lupescu, cu un avion special şi transportate la Curtea de Argeş.