Connect with us

Azi despre ieri

Azi despre ieri – 14 octombrie 2017

Published

on

Sâmbătă, 14 octombrie

Zile trecute – 286

 

 

 

Zile rămase – 79

Soarele răsare – 07.30

 

 

 

 

Soarele apune – 18.33

Zodia – Balanță

 

 

 

 

Calendar ortodox – Sf. Cuv. Parascheva de la Iași; Sf. Mc. Nazarie, Ghervasie, Protasie și Chelsie

 

 

Calendar catolic – Ss. Parascheva de la Iași, fc.*; Calist I, pp., m.*

 

 

 

 

Ziua Mondială a Standardizării este celebrată în fiecare an, la 14 octombrie, de către membrii Organizației Internaționale de Standardizare, Comisia Electrotehnică Internațională și Uniunea Internațională de Telecomunicații. Evenimentul se dorește a fi un tribut adus eforturilor a mii de experți de pe tot globul, care elaborează, de comun acord și în mod voluntar, documente tehnice publicate ulterior ca standarde internaționale.

 

 

 

-1066 – Armata normandă lui William I Cuceritorul a învins armata anglo-saxonă a regelui Harold al II-lea, ucigându-l pe acesta în bătălia de la Hastings. 

-1465 – Prima mențiune documentară a Bucureștilor ca reședință domnească a lui Radu cel Frumos, domnul Țării Românești 1462-1478).

-1582 – Din cauza introducerii calendarului gregorian, această zi din acest an nu există în Italia, Polonia, Portugalia și Spania. 

-1789 – George Washington proclamă prima Thanksgiving Day. 

-1802 – În Țara Românească  a avut loc un puternic cutremur de pământ, cel mai mare seism din România, consemnat de documente. Cutremurul s-a produs în Vrancea și se apreciază că a avut o magnitudine de 7,7-7,9 grade. Și Bucureștiul  a fost grav afectat, aici prăbușindu-se Turnul Radu Vodă, Hanul Șerban Vodă, o parte din Turnul Colței și multe alte construcții.

-1900 – Apare cartea „Interpretarea” a psihologului Sigmund Freud. 

-1912 – Începutul guvernului Titu Maiorescu 2 până la 31 decembrie 1913.

-1944 – Masacrul de la Moisei. În ziua de sâmbătă, 14 octombrie 1944, prizonierii din lagărul de la Vișeu de Sus au fost urcați de militari unguri într-un camion și transportați la Moisei, comuna fiind în prealabil complet evacuată de locuitori. 29 de români au fost închiși în două case de lemn de la periferia comunei Moisei, pe drumul principal ce duce spre Borșa, fiind împușcați de către soldații maghiari, care trăgeau prin geamuri și ușă. 

-1944 – Feldmareșalul german Erwin Rommel este ucis din ordinul lui Hitler. Rommel a fost considerat de unii, fără dovezi clare, ca făcând posibil parte din grupul de conspiratori care a intenționat să-l asasineze pe Hitler în încercarea de insurecție antinazistă sub numele de cod„operațiunea Valkiria”. Hitler a dispus ca lui Rommel să i se permită să-și ia singur viața și să nu fie acuzat de înaltă trădare. 

-1947 – Pilotul american Chuck Yeager zboară cu un Bell X-1, devenind primul om care a zburat cu viteză mai mare decât sunetul. 

-1959 – A încetat din viaţă actorul Errol Flynn, succesor al lui Douglas Fairbanks în filmele de capă şi spadă. Flynn a devenit celebru prin personajele create – Robin Hood, căpitanul Blood, Essex („Corsarul”, „Prea mult şi prea repede”) (n. 20 iunie 1909).

-1962 – Un avion de recunoaștere american Lockheed U-2 a zburat deasupra Cubei și a fotografiat rachete sovietice capabile de a purta încărcătură nucleară, declanșând criza rachetelor cubaneze.  

-1964 – Dr. Martin Luther King devine cel mai tânăr laureat al Premiului Nobel pentru Pace (35 de ani). Premiul I s-a acordat pentru lupta împotriva segregației rasiale și discriminării rasiale. A depus eforturi în lupta împotriva sărăciei precum și a opririi războiului din Vietnam.

-1981 – Vicepreședintele Hosni Mubarak este ales președinte al Egiptului la o săptămână după ce Anwar Sadat a fost asasinat. Anwar Sadat a fost asasinat la 6 octombrie 1981,  în timpul unei parade militare la Cairo, de membri ai partidului  Jihadul Islamic, pe motivul că a negociat cu dușmanul principal al națiunii arabe, Israelul.

-1994 – Liderul palestinian Yasser Arafat, primul ministru israelian Yitzhak Rabin și ministrul de externe israelian Shimon Peres primesc Premiul Nobel pentru Pace.

-2010 – A încetat din viaţă matematicianul Benoît Mandelbrot, inventatorul geometriei fractale, utilizată pentru măsurarea fenomenelor naturale despre care până la el se credea că nu pot fi măsurate – precum norii (n. 20 noiembre 1924).

 

 

 

 

 

Foto: Octavian Dobrișan

ULTIMA ORĂ

Sport14 secunde ago

Programul etapei a 8-a din SuperLiga: Derby-ul CFR Cluj – Rapid pe 5 Mai, Universitatea Craiova – FCSB încheie runda, luni 6 mai

Începând cu data de 3 mai, etapa a 8-a din play-off-ul și play-out-ul SuperLigii va debuta cu duelul între Farul...

Sport26 de minute ago

Universitatea Craiova câștigă dramatic împotriva Rapidului în etapa a șaptea a play-off-ului Super Ligii de fotbal

Universitatea Craiova a reușit o victorie impresionantă în deplasare împotriva echipei Rapid, marcând un scor de 2-1 în timpul adițional...

Regional46 de minute ago

Craiova: Punct de comercializare și sacrificare a mieilor, la Piața Chiriac (Reportaj)

Punctul de vânzare şi tăiere a mieilor din Piaţa Chiriac este deschis până sâmbătă, 4 mai și funcționează  pe aceleaşi...

National57 de minute ago

Recomandările ANPC pentru perioada 1 Mai – Sărbătorile de Paști

Pregătirile pentru ziua de 1 Mai și sărbătorile pascale reprezintă un moment de vârf pentru activitățile comerciale, de aceea Autoritatea...

Regionalo oră ago

Echipamente de ultimă generație pentru polițiștii și jandarmii vâlceni

Astăzi, 30 aprilie 2024, Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) și Inspectoratul de Jandarmi Județean (IJJ) Vâlcea au primit noi echipamente,...

Regionalo oră ago

Mehedinți: Jandarmii vor fi la datorie pe perioada minivacanței de Ziua Internațională a Muncii și Sărbătorile Pascale

Peste 250 de jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Mehedinți, alături de celelalte structuri din subordinea Ministerului Afacerilor Interne...

Regionalo oră ago

Liceul Teologic Adventist Craiova găzduiește Olimpiada Națională de Religie Cultul Adventist de Ziua a Șaptea

În perioada 8-12 mai 2024, Liceul Teologic Adventist din Craiova va fi gazda celei de-a II-a ediții a Olimpiadei Naționale...

LIKE US

ASCULTĂ PE TELEFON