Connect with us

Azi despre ieri

Azi despre ieri – 17 februarie 2019

Published

on

Duminică, 17 februarie

Zile trecute – 47

Zile rămase – 318

Soarele răsare – 07.14

Soarele apune – 17.46

Zodia – Vărsător

Calendar ortodox – Sf. Mare Mc. Teodor Tiron; Sf. Mariamna; Sfinții împărați Marcian și Pulheria

Calendar catolic – Duminica a 6-a de peste an; SS. Întemeietori ai Societății „Slujitorii Sf. Fc. Maria”*; Teodor, soldat, m.

-1411 – În urma luptelor pentru succesiunea la tron, Musa, unul din fiii sultanului Baiazid, a devenit sultan cu sprijinul lui Mircea cel Bătrân.  

-1600 – A încetat din viaţă Giordano Bruno, susţinător al teoriei coperniciene conform căreia Pământul şi celelalte planete se rotesc în jurul Soarelui şi în jurul propriilor axe; a dezvoltat această teorie şi a emis ipoteza unui univers infinit: „Despre infinit, univers şi lumi”. A fost ars pe rug, la Roma, ca eretic, din ordinul Inchiziţiei (n. 1548).

-1673 – A încetat din viaţă Moliere (Jean Baptiste Poquelin), dramaturg francez, autor a numeroase piese în versuri sau proză, în care a ridiculizat vicii ale spiritului sau ale societăţii („Avarul”, „Mizantropul”) (n. 15 ianuarie 16 22).

-1753 – În Suedia ziua de 17 februarie este urmată de 1 martie; țara face trecerea de la calendarul iulian la calendarul gregorian.  

-1850 – Domnitorul Barbu Știrbei a dat ofisul domnesc privind organizarea școlilor din Țara Românească.

-1866 – Pe baza decretului lui Alexandru Ioan Cuza, din 1865, a început să funcționeze Banca României, constituită prin transformarea filialei din București a Băncii Imperiului Otoman; primul președinte al băncii a fost Ion Ghica (17 februarie/2 martie).

-1867 – S-a realizat dualismul austro-ungar luând astfel naștere Imperiul Austro-Ungar.

-1904 – A avut loc, la Milano, premiera mondială a operei „Madame Butterfly” de Puccini.  

-1941 – Al Doilea Război Mondial: părintele franciscan Maximilian Kolbe a fost arestat de Gestapo pentru ajutorul dat unor refugiați din estul Poloniei (evrei și ucrainieni). Kolbe și-a dat viața în schimbul eliberării altui prizonier, tatăl unor copii, la Auschwitz.

-1947 – În Austria, a fost emisă „A doua lege privind național-socialismul”, prin care foștii naziști erau excluși din viața publică.

-1950 – Prin decret al Consiliului de Miniștri, a fost modificat statutul de organizare și funcționare a Academiei, devenită Academia Republicii Populare Române.

-1979 – Declanșarea războiului de graniță chino-vietnamez.

-1987 – Pe fondul nemulțumirii generale cauzată de restricțiile economice, pe teritoriul României au avut loc mai multe manifestații de protest; la Iași, studenții au manifestat împotriva condițiilor inumane din cămine, scandând „Vrem apă să ne spălăm și lumină să învățăm!”.

-1993 – Academia Română a hotărât revenirea la scrierea cu „â” în interiorul cuvântului și a formei „sunt” în loc de „sînt”.

-1993 – Vizita oficială a președintelui României, Ion Iliescu, la sediul NATO din Bruxelles.  

-1997 – Constituirea Asociației Camerelor de Comerț din zona Mării Negre, în cadrul unei reuniuni desfășurate la Centrul Român de Afaceri „Marea Neagră”, de la Mangalia.

-1999 – Au avut loc, în localitatea Stoenești, județul Olt, confruntări violente între forțele de ordine și grupuri de mineri porniți înspre Capitală.

-1999 – NATO a aprobat un „plan de operare” pentru o eventuală forță internațională de menținere a păcii în Kosovo (KFOR), care să cuprindă 26.000 de oameni.

-2001 – A fost efectuat, în SUA, cel de-al doilea transplant de mână reușit.

-2008 – Kosovo și-a autoproclamat independența față de Serbia.  

-2013 – A 63-a ediție a Ursului de Aur, unde marele premiu i-a fost acordat lui Călin Peter Netzer pentru filmul „Poziția copilului”.