Connect with us

Azi despre ieri

Azi despre ieri – 19 februarie 2016

Published

on

Vineri, 19 februarie

Zile trecute – 49

Zile trecute

 

 

 

Zile rămase – 317

Soarele răsare – 07.11

Soare 1

 

 

 

 

Soarele apune – 17.49

 

PestiZodia – Pești

 

 

 

ortodoxCalendar ortodox – Sf. Ap. Arhip, Filimon și soția sa, Apfia; Sf. Cuv. Mărturisitori Evghenie și Macarie

 

 

 

catolicCalendar catolic – Sf. Mansuet, ep.

 

 

 

 

Adrian PinteaGândul zilei: „Și din nou zic: trebuie să crezi în ceva. În iubire, în Dumnezeu, în creație, în armonie.” (Adrian Pintea, 09.10.1954-08.06.2007, actor român de teatru, film și televiziune care a adus o contribuție deosebita scenei și cinematografiei românești)

 

 

-197 – Împăratul roman Septimius Severus a învins pe uzurpatorul Clodius Albinus în bătălia de la Lugdunum. Aceasta a fost confruntarea cu cele mai multe victime dintre toate cele care au opus două armate romane.

-1866 – A apărut lucrarea cercetătorului Gregor Mendel „Cercetări asupra plantelor hibride”, în care sunt formulate legile fundamentale ale eredității (legile lui Mendel).

-1878 – A fost semnat Tratatul de pace ruso-turc de la San Stefano, care încheia războiul ruso-turc, recunoștea independența României, dar sacrifica Dobrogea, care era cedată Rusiei, iar aceasta își rezerva dreptul de a o schimba cu partea Basarabiei detașată la 1856.

-1880 – William A. White, primul trimis extraordinar și ministru plenipotențiar al Marii Britanii în România, și-a remis scrisorile de acreditare domnitorului Carol I. Cu același rang a fost acreditat la Londra N. Callimachi-Catargi.

-1927 – Sub conducerea lui Nicolae Lupu, o parte din membrii Partidului Național-Țărănesc se desprind din partid și creează Partidul Țărănesc.

-1964 – România a fost desemnată, împreună cu alte state, să facă parte din Comisia specială a ONU, însărcinată cu elaborarea principiilor de drept internațional referitoare la relațiile prietenești de cooperare între state.

-1970 – S-a desfășurat, la București, adunarea generală de constituire a Academiei de Științe Sociale și Politice. Președinte de onoare al Academiei a fost ales șeful statului, Nicolae Ceaușescu.

-1986 – URSS lansează primul element al Stației Spațiale „Mir”, misiune încheiată la 23 martie 2001.

-1992 – În Coreea de Sud intrat în vigoare Acordul privind reconcilierea, neagresiunea și cooperarea între Nord și Sud (semnat la 13 decembrie 1991). A fost semnată declarația privind crearea unei zone denuclearizate în peninsula Coreea.

-2005 – Cel mai mare cinematograf din sud-estul Europei, Movieplex, s-a deschis în complexul comercial Plaza România din București.

 

 

Foto: Octavian Dobrișan