Connect with us

Azi despre ieri

Azi despre ieri – 22 iulie 2018

Published

on

Duminică, 22 iulie

Zile trecute – 202

 

 

 

 

 

Zile rămase – 163

Soarele răsare – 05.52

 

 

 

 

Soarele apune – 20.51

Zodia – Rac

 

 

 

 

Calendar ortodox – Sfânta Mironosiţă întocmai cu Apostolii, Maria Magdalena; Sf. Cuv. Mc. Marcela

 

 

Calendar catolic – Duminica a 16-a de peste an; Sf. Maria Magdalena

 

 

 

 

-1209 – Simon de Montfort, lider al Cruciadei Albigensiene, pradă orașul Beziers,  ucigând cathari și catolici deopotrivă.

-1298 – Edward I al Angliei i-a învins pe scoțienii lui William Wallace în bătălia de la Falkirk.

-1451 – Umanistul italian Poggio Bracciolini menționează, în lucrarea „Disceptationes convivales”, latinitatea limbii române, precum și continuitatea elementului romanic în cuprinsul vechii Dacii, din vremea împăratului Traian.  

-1456 – Vlad Ţepeş pătrunde în Ţara Românească, îl înfrânge şi-l ucide pe Vladislav al II-lea la Târgşor, dobândind scaunul ţării.

-1456 – Strălucită victorie, la Belgrad, a lui Iancu de Hunedoara asupra oştilor otomane conduse de Mahomed al II-lea, cuceritorul Constantinopolului. În urma acestei victorii, Papa Calixt al III-lea l-a caracterizat pe Iancu de Hunedoara drept „atletul cel mai puternic – unic – al lui Christos”.

-1540 – Moare Ioan Zapolya; Poarta acordă tronul Ungariei fiului său minor, Ioan Sigismund, care domneşte sub autoritatea călugărului George Matinuzzi.

-1784 – S-a născut Friedrich Bessel, astronom german şi matematician, primul din lume care a calculat poziţiile a 50 000 de stele.

-1812 – În cadrul Războiului Peninsular, ducele de Wellington, Arthur Wellesley a învins armatele franceze în bătălia de la Salamanca. 

-1888 – S-a născut biochimistul american de origine rusă Selman Abraham Waksman, laureat la Premiul Nobel pentru medicină ca urmare a descoperirii cunoscutului antibiotic – streptomicina.

-1924 – În Statele Unite, David Zuckermann a brevetat teleimprimatorul, dispozitivul automat care imprima pe hârtie mesajele transmise radio.

-1944 – Au loc puternice bombardamente ale aviaţiei anglo-americane asupra Bucureştilor.

-1946 – A fost creată Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), instituţie specializată a Naţiunilor Unite, cu sediul la Geneva; funcţionează, efectiv, de la 7 aprilie 1948 (România este membru al OMS din 1948). 

-2008 – Fostul lider al sârbilor bosniaci, Radovan Karadzici, a fost localizat şi arestat de serviciile de securitate sârbe, fiind inclupat de TPI pentru genocid, crime împotriva umanităţii şi crime de război din cauza rolului avut în războiul din Bosnia, care a provocat moartea a peste 200.000 de persoane între 1992 şi 1995.

-2009 – Cea mai lungă eclipsă totală de Soare din secolul al XXI-lea. Durata maximă a fost de 6 minute şi 39 de secunde pe coasta Asiei de sud-est. O eclipsă mai lungă va fi posibilă în iunie 2132.

-2011 – În două atacuri din Norvegia 77 de oameni mor, zeci sunt răniţi. Atacurile au fost lansate împotriva guvernului, populaţiei civile şi unei tabere de vară. Extremistul de dreapta Anders Behring Breivik a fost arestat şi condamnat la 21 de ani de închisoare.

-2016 – În Kuweit, temperaturile au ajuns la 54 de grade Celsius, cea mai mare temperatură înregistrată pe glob în timp ce în Irak, în orașul antic Basra, s-au înregistrat 53,9 grade Celsius. Organizația Mondială de Meteorologie a omologat temperaturile. Recordul mondial de temperatură (56,7 grade Celsius) a fost înregistrat la ferma Furnace Creek din Valea Morții, California, la 10 iulie 1913 însă este contestat pe motiv ca a fost măsurat cu instrumente inexacte acum peste 100 de ani.

 

 

 

 

 

Foto: Octavian Dobrișan