Connect with us

Azi despre ieri

Azi despre ieri – 22 septembrie 2016

Published

on

Joi, 22 septembrie

Zile trecute – 265

Zile trecute

 

 

 

Zile rămase – 101

Soarele răsare – 07.03

Soare 1

 

 

 

 

Soarele apune – 19.13

FecioaraZodia – Fecioară

 

 

 

 

ortodoxCalendar ortodox – Sf. Sfințit Mc. Teodosie de la Mănăstirea Brazi, mitropolitul Moldovei; Sf. Sfințit Foca, episcopul de Sinope

 

 

catolicCalendar catolic – Ss. Mauritius, ofițer și îns. m.; Silvan, pustnic

 

 

Ziua Europeana fara MasiniZiua Europeană fără Mașini – în fiecare an, în centrul marilor orașe europene, traficul este oprit pentru câteva ore, astfel încât localnicii se pot bucura de orașul lor, mai liniștit și mai puțin poluat; această inițiativă, aparținând Comunității Europene, își propune să atragă atenția asupra necesității de a proteja mediul înconjurător; România este semnatară a acestei declarații din anul 2001.

BulgariaBulgaria – Ziua independenței

 

 

 

MaliMali – Ziua națională – Proclamarea independenței

 

 

 

 

-1326 – Cea mai veche mențiune de înnobilare a unui cneaz român de către regele Ungariei, Carol Albert de Anjou; Carol Robert îi dăruiește lui Stanislav, cneaz din Maramureș, moșia Zurduc din comitatul Maramureș, pentru serviciile sale aduse regatului.

-1768 – A murit, la Roma, episcopul Ioan Inochentie Micu Klein (Clain), luptător pentru cauza românilor ardeleni. Osemintele i-au fost aduse în România, ca urmare a dorinţei lui testamentare, şi înhumate la Blaj, la 16 octombrie 1997 (n. 24 iunie 1692).

-1862 – Președintele Statelor Unite Abraham Lincoln a emis Proclamația de Emancipare prin care decreta eliberarea tuturor sclavilor negri din teritoriul confederat.

-1888 – Apare primul număr din  National Geographic Magazine”.

-1903 – În SUA,  Italo Marchiony, un producător de înghețată venit din Italia, a primit brevetul de invenție pentru cornetul de înghețată.

-1904 – Cursă automobilistică, organizată de ACR, pe traseul București-Giurgiu-București, una din primele din țara noastră și din această parte a Europei. Cursa a fost câștigată de George Valentin Bibescu care a obținut cea mai mare viteză de până la acea dată în Europa, într-o cursă pe soselele publice, cu un autoturism Mercedes de 40 CP.

-1928 – România a ratificat Convenţia sanitară internaţională de la Paris (încheiată la data de 21 iunie 1926).

-1931 – La propunerea lui Nicolae Iorga, președinte al Consiliului de Miniștri, Constantin Brâncuși a fost decorat cu ordinul Meritul cultural pentru artă plastică”.

-1955 – Intră în tipografie primul volum al romanului „Moromeții” de Marin Preda; la 29 noiembrie romanul era pregătit pentru tipărire. Tirajul primei ediții a fost de 20.100 exemplare.

-1958 – A avut loc premiera bucureșteană a operei Oedip”, de George Enescu (conducerea muzicală – Constantin Silvestri, regia Jean Rînzescu, în rolul principal -David Ohanesian ; premiera mondială a operei avusese loc la Paris, în anul 1936).

-1975 – La San Francisco, a avut loc a doua încercare de asasinare a președintelui Gerald Ford.

-1981 – Deschiderea oficială a trenului de mare viteză francez Train à Grande Vitesse”  (TGV).

 

 

 

 

 

 

 

F9ro: Octavian Dobrișan