Connect with us

Azi despre ieri

Azi despre ieri – 25 aprilie 2019

Published

on

Joi, 25 aprilie

Zile trecute – 114

Zile rămase – 251

Soarele răsare – 6.15

Soarele apune – 20.13

Zodia – Taur

Calendar ortodox – Sfânta și Marea Joi (Denia celor 12 Evanghelii); Sf. Ap. şi Evanghelist Marcu; Sf. Cuv. Vasile de la Poiana Mărului

Calendar catolic – Sf. Marcu, ev.

Italia – Festa della Liberazione

Portugalia – Ziua Libertăţii

-1707 – Războiul Secesiunii Spaniole – armatele franco-spaniole înving trupele alianţei formată din Portugalia, Anglia și Provinciile Unite, în bătălia de la Almansa.-1719

– Este publicată „Robinson Crusoe” a lui Daniel Defoe. Cartea este o autobiografie de ficțiune a presupusului autor, al cărui nume este omonim cu cel al titlului romanului, descriind supraviețuirea și viața acestuia după naufragierea sa pe o insulă tropicală din largul coastei Venezuelei de astăzi. Modul de prezentare al acestui roman se bazează pe prezentarea amănunțită, aproape documentară a vieții personajului, prezentând narațiunea pe baza unor „documente false”, care conferă narațiunii un aspect real. Romanul și conținutul acestuia au fost foarte probabil influențate de viața reală a lui Alexander Selkirk, un marinar scoțian care a trăit absolut singur pe o insulă chiliană din Oceanul Pacific denumită Mas a Tierra al cărui nume a fost schimbat, în 1966,  în Robinson Crusoe Island (Insula lui Robinson Crusoe).

-1792 – „La Marseillaise” (imnul naţional al Franţei) este compus de Claude Joseph Rouget de Lisle.

-1792 – Tâlharul Nicolas J. Pelletier a devenit prima persoană executată prin ghilotinare. În noaptea din 14 octombrie 1791, cu mai mulți complici necunoscuți, el a atacat un trecător în rue Bourbon-Villeneuve din Paris și a furat portofelul și mai multe valori. În timpul jafului a ucis și omul, deși acest lucru este contestată în literatura de specialitate de mai târziu. Pelletier a așteptat în închisoare timp de mai mult de trei luni ca ghilotina să fie construită la Strasbourg, sub îndrumarea chirurgului Antoine Louison, la un cost de treizeci și opt de livre.

-1859 – A început construirea Canalului Suez. Construcţia s-a încheiat la 17 noiembrie 1869. Canalul are 163 km lungime și 300 m lățime în cel mai îngust punct. Este situat în Egipt, între orașele Port Said la Marea Mediterană și Suez la Marea Roșie și permite trecerea în ambele direcții a navelor între Europa și Asia, fără să mai fie necesară înconjurarea Africii pe la vest.

-1898 – SUA declară război  Spaniei. În urma acestuia, Spania renunţă la suveranitatea asupra Cubei şi cedează SUA insulele Puerto Rico, Guam şi Filipine.

-1901 – New York a devenit primul stat american în care posesorii de automobile au fost obigaţi să-şi monteze plăcuţe de înmatriculare pe maşini.

-1915 – Bătălia de la Galipoli (Turcia) a durat 8 luni, iar aliaţii nu au putut cuceri Istanbulul. Marchează intrarea în luptă alături de aliați a trupelor ANZAC (Australia şi Noua Zeelandă).

-1945 – Eliberarea Italiei de sub ocupaţia fascistă.

-1945 – A avut loc Conferinţa de la San Francisco, în vederea înfiinţării ONU. 

-1974 – În Portugalia a avut loc „Revoluţia garoafelor”, care a înlăturat regimul de dictatură fascistă instaurat de Antonio de Oliveira Salazar în 1933 şi a deschis calea spre restaurarea democraţiei („Ziua libertăţii”).

-1990 – Violeta Chamorro devine preşedinte al Nicaragua, prima femeie care deţine această funcţie.

-2005 –  România şi Bulgaria semnează, la Luxemburg, Tratatul de aderare la Uniunea Europeană.

-2007 – Funeraliile de stat ale lui  Boris Elţîn – primele care au loc cu participarea şi sprijinul Bisericii Ortodoxe Ruse, care nu s-a mai implicat în ceremoniile funerare ale unui lider rus de la decesul ţarului Alexandru al III-lea, în 1894.

-2009 – În România a avut loc un seism având epicentrul în zona Vrancei, la 120 km, având magnitudinea de 5.3 pe scara Richter.