Connect with us

Azi despre ieri

Azi despre ieri – 27 noiembrie 2018

Published

on

Marți, 27 noiembrie

Zile trecute – 330

 

 

 

 

 

Zile rămase – 35

Soarele răsare – 07.27

 

 

 

 

Soarele apune – 16.39

Zodia – Săgetător

 

 

 

 

Calendar ortodox – Sf. Mare Mc. Iacob Persul; Sf. Cuv. Natanael și Pinufrie

 

 

 

Calendar catolic – Sf. Virgil, ep.

 

 

 

 

-1095 – Papa Urban al II-lea declară Prima Cruciadă la Conciliul de la Clermont.

-1640 – Lege emisă de domnitorul Matei Basarab, prin care era limitată posibilitatea de închiriere a mânăstirilor de la Muntele Athos sau a altor locuri sfinte.

-1701 – S-a născut, la Ovanåker în Suedia, fizicianul şi astronomul Anders Celsius, cel care a inventat scara termometrică centesimală, Scara Celsius. În anul 1742 publică rezultatele cercetărilor efectuate pentru calibrarea unui termometru de sticlă cu mercur. Pentru acest scop alege ca puncte de reper temperatura de fierbere a apei, pe care o numește „0 grade”, și cea de topire a gheții, pe care o numește „100 de grade”. După moartea lui Celsius cele două repere au fost inversate de Carl Linné.  Numele său a fost atribuit, în 1948, gradului centigrad de temperatură, care astfel și-a schimbat denumirea în grad Celsius. Moare de tuberculoză, la 25 aprilie 1744, la nici 43 de ani.

-1867 – S-a născut savantul Grigore Antipa, membru al Academiei Române, cel care a fondat Muzeul de Istorie Naturală din Bucureşti şi a întemeiat şcoala românească de hidrobiologie, ihtiologie şi oceanologie (m. 1944).

-1877 – La Petersburg au fost instalate primele patru telefoane ce asigurau legătura la 10 kilometri.

-1885 – S-a născut prozatorul Liviu Rebreanu, considerat de criticul George Călinescu drept „creator al romanului românesc modern”; a fost director al Teatrului Naţional din Bucureşti, preşedinte al Societăţii Scriitorilor Români, membru al Academiei Române (romanele „Ion”, „Răscoala”, „Pădurea Spânzuraţilor”) (m. 1 septembrie 1944).

-1895 – Alfred Nobel (1833-1896) a creat Premiile Nobel. Primele recompense au fost decernate în anul 1901. Premiile se decernează în fiecare an la 10 decembrie, data decesului lui Alfred Nobel.

-1913 – S-a constituit Societatea Națională de Navigație Maritimă „România”, prima societate românească în domeniul transportuului maritim.

-1940 – La Strejnicu, localitate în județul Prahova, aproximativ 3 km vest de Ploiești, este asasinat de legionari istoricul Nicolae Iorga. A fost împușcat de nouă ori, cu pistoale de 7,65 mm și 6,35 mm. Asasinarea lui Iorga este des menționată în paralel cu cea a politicianului țărănist Virgil Madgearu, răpit și omorât de legionari în aceeași noapte, și cu Masacrul de la Jilava (în care aparatul administrativ al lui Carol al II-lea a fost decimat).

-1971 – Sonda spațială sovietică „Marte 2” aflată pe orbita planetei Marte lansează modulul de coborâre. Acesta funcționează defectuos și se prăbușește, însă este primul obiect făcut de om care ajunge pe suprafața planetei Marte.

-1983 – Un avion Boeing 747 se prăbușește în apropierea aeroportului Barajas din Madrid, omorând 181 de oameni.

-1989 – Revoluția de Catifea: Are loc o grevă generală de două ore, în toate sectoarele economiei, pe tot cuprinsul Cehoslovaciei.

-1998 – A avut loc la București premiera filmului „Terminus Paradis”, în regia lui Lucian Pintilie, care a fost distins cu Marele Premiu Special al Juriului la Festivalul de la Veneția.

-2000 – În Norvegia se deschide Tunelul Lærdal, cel mai lung tunel rutier din lume, cu o lungime de 24,5 km (15,2 mile) ce leagă orașele  Lærdal și Aurland din vestul Norvegiei. Astfel, se creează un drum continuu de la Oslo la Bergen. Costrucția obiectivului a demarat în anul 1995 și a fost finalizată în anul 2000. Tunelul Laerdal, cel mai lung tunel rutier din lume, face parte din șoseaua E16, ce leagă orașele Oslo și Bergen. Tunelul este împărțit în patru secțiuni separate de trei peșteri artificiale menite să întrerupă monotonia deplasărilor în subteran.

 

 

 

 

Foto: Octavian Dobrișan