Connect with us

Azi despre ieri

Azi despre ieri – 29 noiembrie 2019

Published

on

Vineri, 29 noiembrie

Zile trecute – 332

Zile rămase – 33

Soarele răsare – 07.30

Soarele apune – 16.38

Zodia – Săgetător

Calendar ortodox – Sf. Mc. Paramon și Filumen; Cuv. Pitirun

Calendar catolic – Sf. Saturnin, ep., m.

Ziua Infanteriei Marine Române. La 29 noiembrie 1971 este înfiinţat Batalionul 307 Infanterie Marină prin desfiinţarea unui batalion de infanterie din cadrul Regimentului 56 Infanterie de la BRĂILA, în subordinea Comandamentului Marinei Militare. Prima garnizoană de dislocare a Batalionului 307 Infanterie Marină a fost în localitatea, 2 MAI, judeţul Constanța. Din această raţiune, aceeaşi dată a devenit şi Ziua Infanteriei Marine în România.

-1394 – Orașul Seul a devenit capitala Coreii de Sud.  

-1474 – Ștefan cel Mare scrie Papei Sixt al IV-lea făcând un apel la unitatea creștinilor împotriva turcilor.

-1784 – La București se dă un pitac domnesc prin care toți egumenii erau obligați ca în cazul în care vor găsi copii cu glas frumos să-i aducă la Sfântul Sava, la dascălul Mihalache (unde cu un an în urmă Vodă Mihai Suțu înființase o clasă de muzică).

-1852  – A încetat din viaţă, la Palermo, Nicolae Bălcescu, unul dintre cei mai de seamă reprezentanţi ai mişcării paşoptiste şi unul dintre marii istorici români („Românii supt Mihai Voievod Viteazul”) (n. 29 iunie 1819).

-1877 – Thomas Edison face o demonstrație cu fonograful pentru prima dată.

-1890 – Inaugurarea Dietei imperiale (Parlamentul japonez).

-1899 – Se fondează clubul de fotbal FC Barcelona.  

-1916 – A apărut primul număr al ziarului oficial al autorităților de ocupație „Bukarester Tageblatt”, în două versiuni, germană și română.

-1918 – Demisia guvernului C. Coandă, formarea cabinetului liberal condus de I.I.C. Brătianu.  

-1929 – Comandantul american Richard Byrd conduce prima sa expediție în zbor deasupra Polului Sud.  

-1938 – Corneliu Zelea Codreanu, Nicadorii (asasinii lui I.G. Duca) și Decemvirii (asasinii lui Mihail Stelescu) sunt asasinați de jandarmi. Comunicatul oficial anunță că au încercat să fugă de sub escortă și au fost împușcați; în realitate, au fost sugrumați în două dube, în apropiere de Tâncăbești. Trupurile neînsuflețite au fost arse cu acid și înhumate în fortul Jilava.

-1944 – Al Doilea Război Mondial: Albania este eliberată de sub ocupația germană.

-1946 – Ședința extraordinară a Comitetului Executiv al PNȚ-Maniu, la care se analizează desfășurarea alegerilor și rezultatele lor.

-1947 – Adunarea Generală a ONU  a hotărât împărțirea Palestinei în două state, israelit și arab. Ierusalimul a fost proclamat oraș liber, sub administrația ONU.

-1963 – Președintele american Lyndon Johnson a inițiat o anchetă cu privire la asasinarea fostului șef de la Casa Albă, John Fitzgerald Kennedy.  

-1986 – A murit Gary Grant (numele la naștere – Archibald Alexander Leach, n. 18 ianuarie 1904, Anglia), una dintre marile stele americane de film ale Hollywood-ului de altădată, laureat Oscar.

-1989 – Revoluția de Catifea: În Cehoslovacia are loc abolirea articolului din Constituție prin care partidului comunist deținea monopol.

-1989 – A încetat din viaţă regizorul Ion Popescu Gopo, personalitate a filmului de animaţie, preşedinte al Asociaţiei Cineaştilor din România în perioada 1968-1989; din filmografie: „Scurtă istorie”, „S-a furat o bombă” (n. 1 mai 1923).

-1993 – A fost asasinat interpretul de muzică uşoară Ioan Luchian Mihalea, întemeietor al grupurilor muzicale „Song” şi „Mini Song” (n. 15 decembrie 1951).

-1996 – Noul președinte al României, Emil Constantinescu depune jurământul constituțional în fața Camerelor reunite ale Parlamentului.

-2011 –  A încetat din viaţă regizorul Alexandru Tocilescu. A montat piese ca „O zi din viaţa lui Nicolae Ceauşescu”, „Elizaveta Bam”, „Comedie roşie”, „Casa Zoicăi”, „Eduard al III-lea”, „Sfârşit de partidă”; printre filmele regizate se numără „Bani de dus, bani de-ntors” (2005), „Ultima haltă în Paradis” (2002) şi „Tristeţea vânzătorului de sticle goale” (1981); a primit premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol – „O scrisoare pierdută” de I. L. Caragiale şi premiul pentru cea mai bună regie cu piesa „O zi din viaţa lui Nicolae Ceauşescu”, în cadrul Festivalului Comediei Româneşti – festCO. Alexandru Tocilescu era născut la 27 iulie 1946.

Foto: Dana Simovici