Connect with us

Azi despre ieri

Azi despre ieri – 7 octombrie 2016

Published

on

Vineri, 7 octombrie

Zile trecute – 280

Zile trecute

 

 

 

Zile rămase – 86

Soarele răsare – 07.21

Soare 1

 

 

 

 

Soarele apune – 18.45

Balanta 1Zodia – Balanță

 

 

 

ortodoxCalendar ortodox – Sf. Mari Mc. Serghie și Vah; Sf. Mc. Iulian preotul, Chesarie diacon și Polihronie

 

 

catolicCalendar catolic – Sf. Fc. Maria, Regina Rozariului**

 

 

 

ziua-mondiala-pentru-munca-decentaZiua Mondială a Muncii Decente

 

 

 

 

 

-1763 – Regele George al III-lea al Marii Britanii emite o proclamație regală prin care, în teritoriile de la nordul și vestul munților Allegani era intrezisă colonizarea. Documentul se dorea a fi un pas spre stabilizarea relațiilor dintre englezi și indienii din această parte a Americii de Nord, după treminarea Războiului de șapte ani.

-1769 – James Cook descoperă Noua Zeelandă.

-1777 – Bătălia de la Saratoga. Armata colonială americană îi învinge pe englezi.

-1840 – Willhelm al II-lea devine rege al Țărilor de Jos.

-1857 – În cadrul Adunării ad-hoc a Moldovei, Mihail Kogălniceanu prezintă Proiectul de rezoluție care cuprindea „dorințele fundamentale” ale românilor moldoveni, arătând că „dorința cea mai mare” este Unirea Principatelor într-un singur stat.

-1866 – A apărut, la București, periodicul politic și literar „Dacia Română”.

-1883 – A fost inaugurat Castelul Peleş, reşedinţa de vară a regilor României, construit la dorinţa regelui Carol I (1866 – 1914). Este considerat unul dintre cele mai frumoase castele din România şi din Europa.

-1919 – Ia ființă compania „Koninklijke Luchtvaart Maatschappij” (KLM). Este cea mai veche, încă operativă, companie aviatică.

-1949 – Zona de ocupație sovietică din Germania devine Republica Democrată Germană.

-1950 – Armata Populară din China începe ocupația Tibetului. 

-1952 – Modelul de cod de bare realizat de Woodland și Silver a început să fie folosit ca model general de identificare a produselor.

-1967 – Revoluționarul marxist Che Guevara a fost capturat lângă La Higuera, Bolivia.  A fost executat câteva zile mai târziu de un soldat bolivian. Într-una din multele variante ale modului în care s-a desfășurat execuția, un soldat l-ar fi întrebat pe Guevara, cu puțin timp înainte de momentul execuției, dacă se gândește la propria-i nemurire, la care acesta i-ar fi răspuns: „Nu, mă gândesc la nemurirea revoluției.”

-1975 – RDG și URSS semnează Tratatul de prietenie, cooperare și ajutor reciproc.

-1985 – A fost deturnată nava italiană „Achille Lauro” aflată în croazieră pe Marea Mediterană cu peste 400 persoane la bord, de membrii organizației „Frontul pentru Eliberarea Palestinei”.

-1993 – România a fost primită la Consiliul Europei, în urma solicitării din 21 martie 1990.

-2000 – Consiliul de Securitate al ONU a adoptat o rezoluție care condamnă utilizarea „excesivă a forței” împotriva palestinienilor de către Israel. Statele Unite s-au abținut de la vot.

-2001 – Forțele militare americane și cele britanice  au declanșat ofensiva asupra guvernului taliban și a teroriștilor din gruparea Al-Qaeda.

-2003 – În California,  alegătorii au votat pentru demiterea guvernatorului Gray Davis și l-au ales drept nou guvernator pe Arnold Schwarzenegger.

-2006 – A fost împuşcată în faţa liftului din blocul în care locuia, jurnalista rusă Anna Politkovskaya (n. 1958), cunoscută pentru opoziţia sa faţă de conflictul cecen şi faţă de preşedintele de atunci, Vladimir Putin. Cazul nerezolvat al uciderii sale continuă să atragă atenţia internaţională.

 

 

 

 

 

Foto: Dan Păsărin