Connect with us

Evenimente

Capcane pentru turisti – Episodul 4

Bali, Indonezia – Maimuţele hoaţe, bancomatul stricat şi hamalii falşi din aeroport.

Published

on

În Bali, trebuie să fiţi vigilenţi încă de la sosirea în aeroportul din Denpasar. După ce veţi plăti taxa de viză (25$) şi veţi încerca să vă ridicaţi bagajele, veţi descoperi că o echipă de hamali prietenoşi, îmbrăcaţi în haine ce dau sentimentul că sunt oficiali ai aeroportului, vor insista să vă care bagajul. şi să vă ajute să completaţi formularele de vamă. Dacă sunteţi păcăliţi de uniformă şi acceptaţi să vă ajute, veţi descoperi că imediat după ce veţi trece de zona de control vă vor cere insistent un bacşiş. Întâmplător (sau mai degrabă nu), exact zona de după control se află 10 case de schimb valutar (cu rate de schimb foarte proaste), unde veţi fi îndrumaţi să schimbaţi bani pentru a le putea oferi bacşişul. Dacă nu aţi putut scăpa de hamali, pretindeţi că aveţi doar cărţi de credit la dumneavoastră şi mergeţi mai departe.

În ceea ce priveşte schimbatul valutei, aveţi grijă: multe case de schimb încearcă să păcălească turiştii, afişând la intrare o rată extrem de avantajoasă. Dacă încercaţi să schimbaţi banii acolo, vi se vor oferi zeci (sau chiar sute) de bancnote de 20.000 de rupii, în încercarea de a vă face să greşiţi la numărătoare. Dacă sunteţi două persoane, iar una este mereu atent la bani, făcând imposibilă păcălirea turistului, casierul vă va aminti subit că există o taxă suplimentară de schimb valutar. Fiţi vigilenţi atunci când schimbaţi bani şi încercaţi să aveţi încă o persoană alături de dumneavoastră. Dacă vedeţi că vi se oferă bancnote de 20.000 de rupii, în locul celor de 100.000, nu continuaţi schimbul.

La templul Uluwatu de pe insula Bali, hoţii sunt chiar şi mai ingenioşi. Profitând de faptul că acel templu este gazda a câtorva zeci de maimuţe, au reuşit să le înveţe să smulgă turiştilor obiectele din mână (sau chiar de pe faţă, în cazul ochelarilor). Dacă turistul încearcă să-şi recupereze posesiunea, maimuţele îşi vor arăta colţii şi-l vor descuraja rapid. Uimitor, la doar câteva secunde, un localnic prietenos va apărea ca din pământ pentru a-i explica turistului că-i poate recupera obiectul de la maimuţe, dar are nevoie de bani pentru a cumpăra banane. Desigur, acesta nu este altcineva decât dresorul maimuţelor.

Dacă aţi ajuns deja în situaţia de a vă fi pierdut vreun obiect, nu aveţi altă opţiune decât să-i daţi bani. De aceea, cel mai bine este să nu vă apropiaţi prea tare de maimuţe şi nu aveţi obiecte precum camere foto, ochelari de soare sau chiar cercei mari care să le atragă pe animale.

O altă metodă de a jefui turiştii este aceea a bancomatului stricat. Proiectat special pentru a captura cardul de credit al turistului, bancomatul va avea un număr de telefon scris la vedere, pentru a raporta orice fel de probleme. Evident, acest număr nu este de la „customer service”, lucru de care vă veţi da seama când „oficialul” de la capătul firului vă va cere PIN-ul, alături de adresa hotelului. Desigur, dacă-i veţi oferi datele cerute, nu veţi căpăta cardul, ci doar o factură colosală.

Folosiţi doar bancomatele din cadrul supermarketurilor şi al complexelor comerciale, dacă nu puteţi ajunge la o bancă. În cazul în care cardul v-a fost deja retinut de bancomat, sunaţi la banca emitentă şi blocaţi-l. Pentru a preveni astfel de situaţii, păstraţi o sumă în numerar oricând călătoriţi.

 

 

 

 

 

 

 

sursa: travel.descopera.ro