Connect with us

Sanatate & Life Style

Ce se ascunde în spatele poftelor alimentare și cum să le oprești

Published

on

Simți o poftă intensă de a mânca o felie de chec cu ciocolată? Nu ceda! Există o explicație în spatele nevoii tale pentru acel aliment și îți arătăm opțiuni mai bune care o vor satisface acea poftă. 

Apar neașteptat și cu subtilitatea unui ciocan. Ți se opresc ochii pe o felie de pizza cu multă brânză sau mirosul de prăjituri scoase din cuptor te învăluie și în 10 secunde nu te mai poți gândi la nimic altceva decât să te răsfeți cu acel aliment. 

Experții cred că o rețea complicată de stimuli, amintiri, influențe culturale și hormoni ne determină să avem poftă de anumite arome și texturi.

Dar genetica joacă și ea un rol: un nou studiu danez a descoperit că persoanele cu una dintre cele două variante ale unei anumite gene au mai multe șanse să aibă o poftă de dulce decât cei fără varianta respectivă. Dar nu există un consens cu privire la cât de important este fiecare factor.

Dacă te confrunți cu o poftă alimentară, aceste sfaturi te pot ajuta să te simți satisfăcut cu alegeri mai sănătoase.

Poftă de zahăr

Ce vrei: Prăjituri, biscuiți, ciocolată.

De ce ai această poftă: Deoarece zahărul este un carbohidrat cu digestie rapidă, oferă o explozie imediată de energie și semnale de recompensă atunci când îl consumi – un motiv pentru care îl poftești mai ales când ești obosit sau stresat.

Dar anumite zaharuri adăugate, cum ar fi zahărul alb, pot inhiba circulația hormonilor sațietății – ceea ce înseamnă că vei dori să continui să mănânci după prima porție. 

Înlocuiește cu: Iaurt grecesc simplu cu fructe de pădure sau boabe de cacao nesărate.

Poftă de proteine

Ce vrei: Bacon, cheeseburgeri, friptură.

De ce ai această poftă: Carnea are o aromă numită umami (un cuvânt japonez adesea tradus ca „savuros”), care semnalează prezența aminoacizilor care alcătuiesc proteina. Papilele gustative au receptori pentru aminoacizi care declanșează semnale de recompensă atunci când consumi alimente bogate în umami, motiv pentru care o friptură de porc suculentă ți se poate părea apetisantă. Sursele slabe de proteină pot potoli această dorință cu mai puține calorii.

Înlocuiește cu: Piept de pui, un ou fiert tare, quinoa gătită în supă de carne.

Poftă de grăsime

Ce vrei: Chipsuri, pizza, cartofi prăjiți.

De ce ai această poftă: Grăsimea servește drept combustibil de rezervă atunci când carbohidrații nu sunt disponibili și ajută organismul să absoarbă nutrienții. La fel cu zahărul, ai putea dori să o consumi ca pe un stimulent când te simți stresat.

Alimentele bogate în grăsimi sunt foarte recompensatoare pentru că determină eliberarea de dopamină, substanța chimică din creier care joacă un rol în comportamentul motivat de recompensă. Îți poți satisface pofta cu grăsimi sănătoase de care pot beneficia creierul și inima.

Înlocuiește cu: O mână de nuci, unt de arahide sau avocado pe biscuiți integrali.

sursa: CSID.RO