Connect with us

Regional

Cererea unică de plată – documente necesare

Published

on

La depunerea cererii unice de plată, fermierii persoane fizice  trebuie să prezinte la APIA următoarele documente:

 

  • Copie de pe cartea de identitate/ buletinul de identitate/ pașaport;
  • Dovada deținerii unui cont bancar activ;
  • Procură notarială, în cazul în care fermierul persoană fizică împuternicește o persoană pentru depunerea cererii unice de plată în numele său sau pentru a-l reprezenta în relația cu APIA;
  • Adeverință eliberată de primăria comunei pe raza  căreia se află  terenurile exploatate, la care se atașează copiile conforme cu originalul din Registrul agricol. Pentru anul acesta se utilizează informațiile din Registrul Agricol 2014 sau un document imprimat/printat din Registrul Agricol în format electronic, certificat de emitent.
  • Documente care fac dovada utilizării legale a terenului:

– pentru terenul aflat în proprietate, fermierul prezintă copii conforme cu originalul ale titlului de proprietate sau ale altor acte doveditoare ale dreptului de proprietate asupra terenului. În cazul în care fermierul persoană fizică nu deține titlul de proprietate, poate prezenta în locul acestuia adeverința eliberată de primăria pe raza căreia este situat terenul în cauză, în conformitate cu datele înscrise în registrul agricol și o declarație pe propria răspundere, din care să reiasă motivul privind lipsa titlului de proprietate. Declarația pe propria rțspundere se dă în fața secretarului primăriei sau în fața notarului public.

– pentru terenul aflat la dispoziția fermierului sub alte forme decât în proprietate, fermierul prezintă tabelul centralizator cu contractele de arenda, contractul de concesiune, contractul de asociere în participațiune, contractul de închiriere, contractul de comodat, precum și contractul de concesiune/arendă încheiat cu Agenția Domeniilor Statului. Contractele sunt păstrate de fermier în eventualitatea unor controale.

– pentru terenul utilizat de fermier aflat la dispoziția sa sub alte forme decât cele scrise mai sus, fermierul prezintă doar adeverința solicitată de la primăria pe raza căreia se află terenul în cauză. Registrul Agricol 2015-2019 este documentul pe baza căruia se demonstrează că terenul este la dispoziția fermierului.

Identificarea fără echivoc a parcelelor se rezolvă prin întocmirea de către fermier a unui tabel cu toate aceste parcele și menționarea blocului fizic.
Tabelul este semnat la primăria pe raza căreia se află parcelele.

Verificările în teren sunt făcute de funcționarii APIA. Chiar dacă cererea unică,  în formula aprobată de Regulamentul european, are aproape 30 de pagini, aceeași cerere atât pentru fermierii din producția vegetală cât și pentru crescătorii de animale, nu trebuie completate toate rubricile, decât acelea care-l privesc pe fermier și care se referă la schemele de plată solicitate de acesta.