Connect with us

National

Doliu național în memoria ultimului Rege al României

În România încep, astăzi trei zile de doliu naţional în memoria Regelui Mihai.

Published

on

În România încep, astăzi trei zile de doliu naţional în memoria Regelui Mihai. Sicriul cu trupul neînsufleţit al fostului Suveran este depus în Sala Tronului de la Palatul Regal din Bucureşti, unde cei care vor să-i aducă un ultim omagiu o pot face, astăzi şi mâine, până la ora 22,00.
Sicriul cu trupul neînsufleţit al regelui Mihai a fost adus în ţară, ieri, cu un avion militar.

Remus Rădulescu a urmărit ceremoniile funerare:

Personalităţi politice române şi străine au mers, ieri, la Castelul Peleş pentru a-i aduce Regelui Mihai un ultim omagiu. Preşedintele Klaus Iohannis a depus o coroană de flori şi a semnat în Cartea de condoleanţe. După şeful statului, la catafalc s-au recules şi preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor, premierul şi membrii Guvernului, delegaţii din Republica Moldova, reprezentanţi ai instituţiilor statului şi diplomaţi.Seara, cortegiul funerar a părăsit Peleşul, îndreptându-se către Palatul Regal din Bucureşti, unde este depus sicriul cu trupul neînsufleţit al fostului Suveran. Cortegiul a trecut pe sub Arcul de Triumf, fiind întâmpinat pe traseu de sute de bucureşteni.

Daniela Mănuţă a vorbit cu câţiva dintre ei:

De altfel, peste o mie de persoane, unele cu drapele tricolore, au aşteptat la Palatul Regal din capitală sosirea cortegiului. Reprezentanţii Casei Regale au prelungit programul până după miezul nopţii, pentru a le permite tuturor celor care erau deja aşezaţi la rând să se reculeagă în faţa catafalcului.
Despre personalitatea Regelui Mihai a vorbit la Radio România Actualităţi istoricul Dorin Matei, în emisiunea Agenda Globală. El consideră că ar trebui regândit modul în care istoria este transmisă, mai ales tinerelor generaţii. Ar trebui să se vorbească mai mult despre rolul Regelui Mihai în al doilea război mondial, despre educaţia sa. – crede Dorin Matei. Istoricul subliniază că informaţiile incorecte spuse despre rege, care au circulat în anii comunismului ar trebui dezminţite, astfel încât tinerii să înţeleagă care a fost rolul, nu numai al monarhiei, ci şi al altor figuri, care au scris istoria României:

Dorin Matei: