Connect with us

Evenimente

Emil Hurezeanu vine la intalnirile SpectActor ale TNC

Scriitorul Emil Hurezeanu, ambasador al României în Germania, este invitatul „Întâlnirilor SpectActor” organizate de Teatrul Național „Marin Sorescu”.

Published

on

Scriitorul Emil Hurezeanu, ambasador al României în Germania, este invitatul „Întâlnirilor SpectActor” organizate de Teatrul Național „Marin Sorescu”. Duminică, 28 februarie, de la ora 11, domnia sa va susține conferința „În istorie, între poezie și jurnalism”. Conferința va avea loc la sala „Ion D. Sîrbu” a TN Craiova. Cu acest prilej va fi lansată cea mai recentă carte a autorului, „Pe trecerea timpului”, apărută la Editura Curtea Veche.

Moderator, scriitorul Nicolae Coande.

afis 3 EMIL  HUREZEANU SPECTACTOR 2016 februarie_001

Emil Hurezeanu (n. 26 august 1955, Sibiu) este scriitor şi publicist român, unul dintre cei mai reputaţi analişti politici ai momentului. Între 1975 şi 1979 a urmat cursurile Facultăţii de Drept din Cluj-Napoca. Din 1976 devine redactor la revista „Echinox”, iar din 1978 ocupă postul de secretar de redacţie, publicând poezii şi critică literară. După terminarea facultăţii, în 1979, îşi adună poeziile în volumul „Lecţia de anatomie”, apărut la Editura Dacia din Cluj şi distins un an mai târziu cu Premiul de Debut al Uniunii Scriitorilor. În 1994 a publicat o a doua carte de versuri „Ultimele, primele” (Ed. Albatros). A fost membru fondator al trupei de teatru „Ars Amatoria”, faimoasă în epocă pentru critica ironică a sistemului comunist. În 1981, Ana Blandiana, în calitate de câştigătoare a Premiului
Herder, oferă bursa redacţiei revistei „Echinox”, iar aceasta îl nominalizează pe Emil Hurezeanu. La 1 noiembrie 1982, pleacă la Viena.
După terminarea celor două semestre ale bursei Herder ajunge la München unde se angajează ca redactor la Radio „Europa Liberă”, post pe care îl va ocupa din 1983 până în 1994. În octombrie 1983 primeşte azil politic în Germania. În aceeaşi perioadă începe să scrie cronici politice, iar la moartea lui Emil Georgescu, director al secției române a postului de radio, îi ocupă locul la rubrica „Actualitatea românească”. Totodată devine consultant de specialitate pentru diverse posturi de radio şi televiziune europene. În 1985 primeşte o bursă la Universitatea Charlottesville din Virginia, Statele Unite ale Americii, unde studiază ştiinţe politice. Întors în Germania, îşi continuă studiile la universităţi americane din Europa, până la masteratul pe care şi-l susţine la Boston în Relaţii Politice
Internaţionale şi Strategice.

În 1990 se întoarce în România şi participă la „Fenomenul Piaţa Universităţii”, fiind în continuare salariat al postului de radio Europa Liberă. În primăvara lui 1994, Emil Hurezeanu devine director al departamentului românesc pentru scurt timp (până la finele lui decembrie), după care pleacă la Köln (din ianuarie 1995) pentru a lucra ca director al secţiei române de la „Deutsche Welle”, unde scrie editoriale politice. Radio „Europa Liberă” se mută în iunie 1995 la
Praga. Hurezeanu continuă să colaboreze cu acest post de radio. Rămâne salariat la „Deutsche Welle” până în 2002, când se întoarce definitiv în România. Timp de cinci sezoane este realizatorul emisiunii România mea la postul de televiziune „Antena 1”, emisiune distinsă cu Premiul APTR 2003, secţiunea talk-show. Din 2005 realizează, alături de Cristian Tudor Popescu, emisiunea Cap şi pajură la „Realitatea TV”.
Îşi continuă cariera în radio prin realizarea emisiunii „Interviurile Europa FM” la postul cu acelaşi nume.
În România publică şi două volume de eseuri politice, „Între câine şi lup” (1996) şi „Cutia Neagră” (1997), pentru cel din urmă primind  Premiul pentru Publicistică al Uniunii Scriitorilor din România. În 1998 devine „cetăţean de onoare” al Sibiului. În prezent este ambasador al României în Germania.

„Salut în Emil Hurezeanu un poet autentic reflexiv și înclinat spre visare, compunând mari pânze lirice delirante în care realul e mereu întretăiat fie de livresc, fie de fantasmagoric, din care sensul și emoția țâșnesc constant, cărora obsesia tutelară a anatomicului le asigură unitatea. Și care, invită, irezistibil, la comentariu.”
Ștefan Augustin Doinaș – despre vol. „Lecția de anatomie”

„Dacă nu mă-nșel, Emil Hurezeanu n-a ieșit niciodată pe primul loc într-un top al jurnaliștilor autohtoni.  Din punctul meu de vedere e singurul care-ar fi meritat-o… Gazetarul trebuie să-mi dea ceea ce-mi dă Emil Hurezeanu: elementele necesare unei opțiuni temeinice și, eventual, o opinie inteligentă.”
Andrei Pleșu

„După ce Emil Hurezeanu a părăsit-o pentru Europa Liberă, România l-a așteptat să se întoarcă, pentru că e printre foarte puținii care știu să ne spună, nouă și lumii, povestea acestrei țări.”
Cristian Tudor Popescu