Connect with us

Fapt divers

Eroina afişului ”We Can Do It!” a decedat la vârsta de 96 de ani

Americanca Naomi Parker Fraley, care a inspirat cu bandana sa roşie în buline posterul ”We Can Do It!”, devenit emblema mai multor generaţii de luptă feministă, a decedat sâmbătă la vârsta de 96 de ani

Published

on

Americanca Naomi Parker Fraley, care a inspirat cu bandana sa roşie în buline posterul ”We Can Do It!”, devenit emblema mai multor generaţii de luptă feministă, a decedat sâmbătă la vârsta de 96 de ani, informează AFP.

Dedicat muncii femeilor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, afişul viu colorat înfăţişează profilul unei tinere în haine albastre de muncitoare, pe un fundal galben, care îşi ridică mâneca pentru a-şi arăta bicepsul puternic. În partea de sus, se poate citi sloganul ”We Can Do It!” (”Putem să o facem!”, n.red).

Afişul a fost postat pentru scurt timp în fabricile americane în anul 1943 ca un îndemn împotriva absenteismul şi a descuraja apelurile la grevă. A fost apoi redescoperit şi readus la lumină din arhive la începutul anilor ’80.

Devenit un simbol al muncii femeilor care i-au înlocuit în uzine pe bărbaţii plecaţi pe front, posterul a fost copiat, imitat şi parodiat de nenumărate ori şi arborat sistematic în manifestările feministe.

Decesul lui Naomi Parker Fraley a fost confirmat luni de către fiică acesteia Marnie Blankenship pentru New York Times. Fraley a ignorat aproape până la sfârşitul vieţii faptul că a reprezentat inspiraţia probabilă a creatorului afişului, J. Howard Miller.

Pentru mult timp, o altă muncitoare, Geraldine Hoff Doyle, a fost considerată în mod eronat inspiraţia din spatele afişului. O lungă anchetă începută în 2010 de către profesorul James J. Kimble de la universitatea Seton Hall a dus la descoperirea unei fotografii apărută în presă din 1942 în care apare Naomi Parker Fraley.

În imaginea alb-negru, tânăra femeie de aproximativ 20 de ani poartă o bandană cu buline care îi ţine prins părul în timp ce operează un utilaj în uzina de echipament militar în care lucrează din oraşul Alameda, California.

”Femeile din această ţară au nevoie de simboluri din zilele noastre”, a declarat Naomi Parker Fraley într-un interviu pentru revista People în 2016. ”Dacă mă consideră unul dintre acestea, sunt fericită”.

 

sursa: agerpres.ro