Connect with us

CULTURAL

Întâlnire la bibliotecă (reportaj)

Întâlnire a fanilor benzii desenate

Published

on

În seara ultimei zile a lunii mai, la Biblioteca „Alexandru și Aristia Aman” din Craiova s-a petrecut o întâlnire a fanilor benzii desenate cu Nicolae Pepene, directorul Muzeului de Istorie din Brașov, prof. dr. Adrian Cioroianu (fost ministru și ambasador al României) și Puiu Manu, celebrul grafician, desenator al benzilor desenate pe care le iubeam în copilărie și care încă activează în acest domeniu la venerabila vârstă de (aproape) 93 de ani. Întâlnirea a fost mediată de Dodo Niță, istoric al benzii desenate, scriitor și fost director al Salonului Național de Bandă Desenată, salon care nu s-a mai desfășurat de o bună vreme datorită pandemiei dar și altor motive…

De la stânga la dreapta: Nicolae Pepene, Adrian Cioroianu, Puiu Manu și Dodo Niță.

Întâlnirea a însemnat nu doar prezentarea unor albume și cărți proaspăt apărute semnate de Puiu Manu și Adrian Cioroianu, ci și un bun prilej de a vorbi de mișcarea benzii desenate în România și de a depăna amintiri legate de aceasta. Cei care au ezitat să fie prezenți (deși intrarea a fost liberă) au pierdut un dialog cuprinzător despre fenomenul benzii desenate și despre proiectele viitoare ale invitaților. Pentru a-i aduce totuși aproape de ascultătorii noștri, mi-am permis câte un scurt interviu cu fiecare.

Nicolae Pepene:

Puiu Manu (va trebui să ciuliți urechile,vorbește foarte încet (lucru de înțeles, ține de vârstă) iar atmosfera care ne înconjura era extrem de încinsă:

Și Adrian Cioroianu care a promis că va reveni în Craiova cât mai des anul acesta:

La final s-au oferit autografe, s-au făcut sesiuni de fotografiere și s-au pus bazele unor relații viitoare.

De la stânga la dreapta: Florea Firan, Adrian Cioroianu și din nou Puiu Manu.

Trebuie să adaug că muzeul brașovean este organizatorul expoziției de bandă desenată cu tematică istorică pe care, dacă vă grăbiți, o mai prindeți expusă în aer liber în Piața Mihai Viteazu din municipiu!

Mircea Liviu Goga