Connect with us

Regional

ISU Vâlcea: 17 incendii în 24 de ore

Published

on

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „General Magheru” al Judeţului Vâlcea (ISU Vâlcea) informează că, în ultimele 24 de ore, echipajele de pompieri au fost solicitate pentru stingerea a 17 incendii de vegetație uscată, în localitățile Drăgășani, Brezoi, Sutești, Băbeni, Lădești, Fârtățești, Bălcești, Olanu, Mihăești, Scundu, Ionești, Galicea, Roșiile și Stroești. Au ars aproximativ 197 de ha de vegetație uscată.

În prezent, un incendiu de amploare se manifestă în comuna Oteşani, pompierii militari intervenind cu efective mărite pentru a stinge flăcările ce se întind pe o suprafaţă de circa 130 de hectare, reușind să protejeze 19 gospodării.

Pe lângă intervenţia de la Oteşani, pompierii militari vâlceni mai au în desfăşurare trei astfel de intervenţii, după ce încă de dimineaţă au fost solicitaţi la patru incendii de vegetaţie, iar pentru a face faţă solicitărilor au chemat de acasă personal din turele libere.

Având în vedere numărul tot mai mare al incendiilor de vegetație uscată, pompierii solicită autorităților locale și cetățenilor să manifeste maximă responsabilitate în acțiunile pe care le întreprind pentru prevenirea unor astfel de evenimente, să ia măsurile necesare pentru împiedicarea izbucnirii acestora, să realizeze acele fâșii arate în apropierea drumurilor de acces, astfel încât țigările nestinse aruncate la întâmplare să nu mai fie surse de aprindere și să nu aprindă cu intenție vegetația uscată, deoarece acest lucru este INTERZIS.

Potrivit prevederilor legale, arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase este strict interzisă (articolul 94, alineatul (1), litera n, din OUG nr.195/2005 privind protecția mediului) și constituie contravenții, sancționându-se cu amendă de la 7.500 lei (RON) la 15.000 lei (RON), pentru persoane fizice, și de la 50.000 lei (RON) la 100.000 lei (RON), pentru persoane juridice.

De asemenea, ISU Vâlcea atrage atenția că folosirea focului deschis pentru igienizarea terenurilor, arderea gunoaielor, a deșeurilor și a altor materiale combustibile poate avea consecințe grave, atât asupra mediului înconjurător și a solului, cât și asupra proprietății sau chiar vieții oamenilor. În astfel de cazuri, flăcările se pot întinde cu repeziciune pe o suprafață mare, iar în condiții de vânt, incendiile de vegetație uscată sau de deșeuri menajere pot deveni și mai periculoase dacă se manifestă aproape de case, de rețele de electricitate sau de locuri cu pericol de explozie.

Totodată, se precizează faptul că, după fiecare incendiu de vegetaţie uscată sau miriște de pe terenurile arabile, ISU înaintează Agenției Județene de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) coordonatele geospaţiale ale locului în care s-a produs evenimentul pentru adoptarea unor măsuri în consecinţă.