Connect with us

Evenimente

Manifestări științifice la Muzeul Olteniei

Muzeul Olteniei Craiova organizează două manifestări de valoare culturală și științifică deosebită.

Published

on

Muzeul Olteniei Craiova prin Laboratorul de Restaurare și Conservare, cu sprijinul Consiliului Județean Dolj, organizează în perioada 18-22 septembrie 2017, două manifestări de valoare culturală și științifică deosebită: „Salonul Național de Restaurare 2017 – Gala Restaurării românești”, eveniment ajuns la ediția a XVI-a și Conferința Științifică Internațională „Materie și materiale în/pentru conservarea patrimoniului -MATCONS 2017”  – ediția a VI-a.

Expoziția temporară „Salonul Național de Restaurare 2017 – Gala Restaurării românești” va reuni, în  sala Ștefan Ciuceanu,  peste 115 piese aparținând patrimoniului cultural național, ce provin din colecțiile, depozitele și expozițiile a peste 25 de instituţii muzeale, religioase sau colecţii particulare din ţară.
Publicul  va putea admira obiecte de patrimoniu unicat, altele rare, de o valoare inestimabilă, din ceramică, sticlă, metal, os, lemn, dar şi picturi, cărţi vechi, pergamente şi diverse documente aparținând patrimoniului cultural național, unele înregistrate în categoria “Tezaur”, circuitul expozițional fiind gândit astfel încât să reprezinte o incursiune valorică în vastul patrimoniu cultural naţional, de cultură şicivilizaţie românească.

Conferința Științifică Internațională „Materie și materiale în/pentru conservarea patrimoniului – MATCONS 2017”, o manifestare științifică internațională de prestigiu, emblematică pentru restaurarea din România, va reuni peste 90 de experți restauratori din țară și 16 invitați din străinătate, din peste 10 țări. Și în anul 2017, specialiștii Laboratorului de Restaurare și Conservare își vor asuma ca obiective specifice afirmarea potențialului creator și științific al restaurării românești, oferind celor în domeniu prilejul de a împărtăși metode, studii și strategii privind restaurarea-conservarea, oportunitatea de a fi la curent cu cele mai noi studii privind complexul proces al restaurării, aparatura de investigație modernă, aspecte ale procesului tehnologic modern utilizat în acest domeniu, precum și abordarea interdisciplinară a noilor tehnologii informațional-comunicaționale (investigații fizico-chimice, sisteme/ingineria software în conservare, biotehnologie etc). Conferința se va desfășura în limbile engleză și română, fiind prezentate peste 80 de comunicări și o sesiune de postere, toate având girul științific al specialiștilor străini și români.

Deschiderea oficială a Salonului Național de Restaurare și a Conferinței Internaționale „Materie și materiale în/pentru conservarea patrimoniului- MATCONS 2017” va avea loc la Secția de Istorie-Arheologie (str. Madona Dudu nr. 14), luni, 18 septembrie 2017, ora 11.00.