Connect with us

National

Ministerul Afacerilor Externe – recomandări de călătorie

Published

on

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) transmite, printr-un comunicat, o serie de sfaturi şi recomandări cetăţenilor români (suporteri, jurnalişti etc.) care se vor deplasa la Priştina pentru a asista la meciul România-Kosovo:

În cazul deplasării pe cale rutieră, este recomandat ca intrarea în Kosovo să se realizeze dinspre Macedonia de Nord (Hani i Elezit – la nord de Skopje). De asemenea, ieşirea se va realiza prin aceleaşi puncte de frontieră.

Dintre punctele de trecere de pe linia de demarcaţie dintre Serbia şi Kosovo, singurul recomandabil este Merdare, deşi este probabil ca timpii de aşteptare în acest caz să fie mai mari, având în vedere existenţa unor măsuri de securitate sporite. Nu este recomandată intrarea în Kosovo dinspre Serbia prin punctele Brnjak şi Jarinje, deoarece acestea pot fi blocate sau închise de autorităţi în cazul unor degradări ale situaţiei de securitate.

MAE menţionează că ieşirea din Kosovo se va putea realiza spre Serbia doar în cazul în care intrarea s-a realizat tot prin această ţară, având în vedere că autorităţile sârbe de frontieră nu recunosc ştampila de intrare/ieşire aplicată în paşaport de către poliţiştii de frontieră kosovari (în cazul în care intrarea în Kosovo s-a realizat anterior dinspre altă ţară – Macedonia de Nord, Muntenegru sau Albania).

MAE reaminteşte că situaţia de securitate rămâne imprevizibilă, în special în nordul Kosovo, putând fi înregistrate noi deteriorări și reiterează recomandările generale:

  1. evitarea circulaţiei pe timp de noapte, a locurilor aglomerate şi a deplasărilor în zone izolate;
  2. neimplicarea în orice demonstraţii de stradă, care pot degenera în violenţe;
  3. păstrarea în locuri sigure a documentelor şi valorilor personale, a biletelor de călătorie, banilor, cărţillor de credit, fără a le expune în mod vizibil.

În mod particular, MAE recomandă suporterilor români ca, pe durata deplasării în Kosovo, atât pe stadion, cât şi în afara acestuia, să nu scandeze și să nu afişeze mesaje politice care pot conduce la reacţii din partea spectatorilor gazdă. De asemenea, se recomandă evitarea afişării însemnelor naţionale sau scandarea de mesaje de susţinere ale echipei naţionale în afara stadionului sau a spaţiilor special amenajate pentru suporteri.

În situaţii de urgenţă, persoanele aflate în Kosovo pot apela numerele de urgenţă locale: poliţia (00383) 192, pompierii (00383) 193 şi ambulanţa (00383) 194, iar cei care necesită asistenţă consulară de urgenţă se pot adresa Biroului de Legătură al României la Priştina la numărul de telefon fix 00383 (0) 38 604 272 sau mobil 00383 (0) 49 415 780 sau la adresa de e-mail pristina@mae.ro.

ULTIMA ORĂ

Regional3 minute ago

Mehedinți: Jandarmii vor fi la datorie pe perioada minivacanței de Ziua Internațională a Muncii și Sărbătorile Pascale

Peste 250 de jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Mehedinți, alături de celelalte structuri din subordinea Ministerului Afacerilor Interne...

Regional8 minute ago

Liceul Teologic Adventist Craiova găzduiește Olimpiada Națională de Religie Cultul Adventist de Ziua a Șaptea

În perioada 8-12 mai 2024, Liceul Teologic Adventist din Craiova va fi gazda celei de-a II-a ediții a Olimpiadei Naționale...

Regional18 minute ago

Târgul de Paște Craiova 2024: Program și evenimente în perioada 01 – 06.05.2024

Activitățile din cadrul Târgului de Paște continuă și în Săptămâna Mare. Cei care aleg să vină în Parcul Nicolae Romanescu...

Regional24 de minute ago

Hora de pomană, „Dolju-n bucate“, cântec, joc și voie bună în a doua zi de Paște, în comuna Bârca – Dolj

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj se alătură Casei de Cultură „Adrian Păunescu“, Primăriei și Consiliului Local...

white flowers between brown rabbit figure and eggs white flowers between brown rabbit figure and eggs
National28 de minute ago

Cum ne pregătim pentru sărbătorile Pascale. Sfaturi pentru cumpărături în siguranță (AUDIO)

Pe măsură ce momentul sărbătorilor se apropie, apar decorațiuni festive specifice, ouă colorate, figurine cu iepurașul, la fel și tradiția anuală a cumpărăturilor de sărbători, caracterizată de  mall-uri pline de viață și piețe aglomerate. Mirosul de cozonac și sunetele de bucurie de sărbători pot fi mai puțin perceptibile, dar fiorul  de a găsi acel articol special rămâne neschimbat. Cu toate acestea, cumpărăturile vin cu o serie de noi riscuri. Amenințările comercianților  pândesc în umbra noilor noastre tradiții, crescând în perioada sărbătorilor. Este un moment  esențial pentru consumatori pentru a se înarma cu cunoștințe pentru cumpărături sigure. Sunt vizate, în mod special, produsele alimentare din carne, în special carne de miel,  cozonac, produse de patiserie, ciocolată, produse din ciocolată, produse pe bază de cacao, vopsea de ouă și băuturi alcoolice. Iată câteva sfaturi care vă pot ajuta să mergeți la cumpărături cu siguranță și încredere. De la  analizarea ofertelor care par vesele pentru a fi adevărate, domnul conf. univ. dr. Costel Stanciu, președintele Asociației ProConsumatori ne dezvăluie secretele pentru o experință de cumpărături sigură și plină de bucurie. Un interviu realizat de Mirela Dobre: A consemnat Mirela Dobre, Radio Oltenia Craiova Sursă foto:...

National7 ore ago

DIICOT: Băiețelul vândut unui bărbat din Germania, adus în țară

Regional7 ore ago

Gorj: Polovragi, în cursa pentru titlul Best Tourism Villages 2024

LIKE US

ASCULTĂ PE TELEFON