Connect with us

Muzica si film

(Audio) Personalitatea zilei: Nicolae Iorga!

Nicolae Iorga a scris 1003 volume, 12 755 articole şi studii şi 4 963 recenzii, aceasta culminând cu „Istoria României”, în zece volume.

Published

on

Nicolae Iorga – născut Nicu N. Iorga (6.06.1871, Botoşani – 27.11.1940, Strejnic, Prahova) – istoric, critic literar, documentarist, dramaturg, poet, enciclopedist, memorialist, ministru, parlamentar, prim-ministru, profesor universitar şi academician.

După studii elementare şi gimnaziale în Botoşani a urmat Liceul Naţional din Iaşi în 1888. A absolvit Universitatea din Iaşi într-un singur an cu diploma „magna cum laude”, apoi a continuat studiile universitare la Paris, Berlin şi Leipzig, obţinând doctoratul la numai 23 de ani.

A fost cofondator al Partidului Naţionalist-Democrat în 1910, membru al Parlamentului, preşedinte al Camerei Deputaţilor şi al Senatului, ministru, şi, pentru o scurtă perioadă, prim-ministru.

Nicolae Iorga a scris 1003 volume, 12755 articole şi studii şi 4963 recenzii, aceasta culminând cu Istoria României, în zece volume.

Nicolae Iorga a fost o figură centrală a Semănătorului, revistă populistă şi a fondat reviste conservatoare ca Neamul Românesc, Drumul Drept, Cuget Clar şi Floarea Darurilor.

S-a opus grupării fasciste Garda de Fier şi, după o perioadă de cumpănire, s-a hotărât să îl susţină pe rivalul acesteia, Regele Carol a II-lea, întrând, după dizolvarea tuturor celoralte partide, în partidul unic, de sorginte corporatistă şi autotaristă, Frontul Renaşterii Naţionale. Pentru că fusese implicat într-o dispută personală cu liderul Gărzii.

Corneliu Zelea Codreanu,  contribuind astfel fără voie la uciderea sa, Iorga şi-a atras antipatia legionarilor. A rămas o voce independentă a opoziţiei după ce Garda a instaurat Statul Naţional-Legionar, fiind în cele din urmă asasinat de un comandou legionar. După aflarea veştii asasinării lui Iorga, 47 de universităţi şi academii din întreaga lume au arborat drapelul în bernă.

 

ULTIMA ORĂ

Regionalo oră ago

Cea de-a IV-a ediție a Festivalului de Literatură Transdanubiană la Craiova

Biblioteca ”Alexandru și Aristian Aman” și Muzeul Cărții și Exilului Românesc din Craiova au plăcerea de a anunța desfășurarea celei...

Info Trafico oră ago

Recomandări pentru siguranța rutieră în perioada Sărbătorilor Pascale

Este esențial să acordăm o atenție deosebită siguranței rutiere în această perioadă aglomerată a Sărbătorilor Pascale. Poliția Rutieră are câteva...

Info Trafico oră ago

Restricții de tonaj

Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliției Române informează că circulația autovehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5...

International2 ore ago

Forțele ucrainene se retrag din trei sate de pe frontul de Est

Forţele ucrainene au fost forţate să se retragă din trei sate de pe frontul de est, a transmis ieri comandantul...

Regional2 ore ago

Bike Fest Damila-Măciuca: O invitație la bucuria ciclismului în aer liber (AUDIO)

Pe 1 mai va începe cea de-a unsprezecea ediție a Bike Fest Damila-Măciuca, un eveniment anual ce adună cicliști din...

Regional3 ore ago

Relocare temporară a cabinetelor medicale din Spitalul Județean Slatina (AUDIO)

Începând cu data de 7 mai 2024, demarează procesul de relocare temporară a cabinetelor medicale din cadrul Spitalului Județean Slatina....

man and woman working in a laboratory man and woman working in a laboratory
Regional3 ore ago

Dotări noi pentru laboratoarele de științe din școlile craiovene (AUDIO)

Elevii din școlile din Craiova se pregătesc să beneficieze de o nouă oportunitate în procesul lor educațional, cu dotări noi...

LIKE US

ASCULTĂ PE TELEFON